Ziarul electronic al arădenilor

Un nou bust pentru scriitorul Ioan Russu Șirianu

bust-sirianu-300x213O replică a bustului scriitorului Ioan Russu Șirianu va fi amplasată în locul bustului furat, în urmă cu doi ani, municipalitatea arădeană făcând demersurile pentru realizarea acestei lucrări.

Bustul din bronz al lui Ioan Russu Șirianu, care cântărea aproximativ 100 de kilograme, a fost furat în 2014, în luna ianuarie, de pe soclul aflat pe Aleea Personalităţilor de lângă Palatul Cultural.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunţat, miercuri, urmează să fie realizată o replică, aceasta urmând să fie montată în locul bustului furat.

„Conform procedurii, municipalitatea a trebuit să aştepte rezolvarea cazului de către poliţişti. Cazul nefiind rezolvat, municipalitatea are obligaţia să realizeze o replică a bustului. În şedinţa Consiliului Local Municipal vom solicita să realizăm replica, iar, anul viitor, sperăm să punem pe soclu această replică“, a declarat Gheorghe Falcă, acesta adăugând că urmează să fie stabilită suma necesară lucrării, dar și autorul.

Bustul din bronz al scriitorului Ioan Russu Şirianu, înregistrat ca monument de patrimoniu, avea o valoare de inventar de 280.000 de lei.

Camera de supraveghere video instalată de Primărie în zonă nu a acoperit locul în care se afla bustul, acesta fiind în colţul cel mai îndepărtat al aleii, lângă faleza Râului Mureş.

Bustul a fost instalat în 1938, pe Aleea Personalităţilor din zona Palatului Cultural din Arad.

Ioan Russu Șirianu, ziarist, scriitor, politician român, deputat în Dieta Ungariei, s-a născut la 22 iunie 1864, la Șiria, și a încetat din viață la 12 decembrie 1909, la București.

Mama lui Ioan Russu Șirianu, Maria, a fost sora mai mare a scriitorului Ioan Slavici.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.