Ziarul electronic al arădenilor

Un film despre Arsenie Boca, la Festivalul Filocalia

FILOCALIA 2015B web-1Cea de-a treia ediție a Festivalului Filocalia de la Arad se va desfășura în perioada 17-26 aprilie, iar în program a fost cuprins și un film despre părintele Arsenie Boga, în care sunt prezentate mărturii din timpul vieţii celui supranumit „Sfântul Ardealului”.

Ediţia din acest an a festivalului se va desfăşura sub genericul „Hristos și oamenii lui Hristos” şi va cuprinde mai multe conferinţe, o piesă de teatru, un film şi un concert de muzică religioasă.

Primul eveniment din cadrul Festivalului Filocalia va fi în ziua de 17 aprilie, la ora 19.00, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, când va fi organizată conferinţa „Hristos şi oamenii lui Hristos”, susţinută de conf. univ.dr. Constantin Necula.

În a doua zi a festivalului, sâmbătă, 18 aprilie, la ora 19.00, în sala de concerte a Filarmonicii de Stat este programată piesa de teatru „Întoarcerea zidarului”, inspirată din legenda Mănăstirii Argeşului şi jucată trupa de teatru creştin „Civic Art” din Bucureşti.

Pentru cea de-a treia zi a festivalului, în 19 aprilie, organizatorii au programat, pentru ora 19.00, în sala mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, un film despre părintele Arsenie Boca.

Regia şi producţia filmului „Părintele Arsenie Boca. Omul lui Dumnezeu”, sunt semnate de Nicolae Mărgineanu.

„Părintele Arsenie Boca este considerat de mulţi credincioşi drept un «om al lui Dumnezeu», un «sfânt al Ardealului». Numit Sfântul de colegii săi de la Academia Teologică din Sibiu, considerat «ctitor» al Filocaliei românești de către părintele profesor Dumitru Stăniloae, care îl aprecia ca un fenomen unic al monahismului românesc, preotul Arsenie Boca, a fost asemenea sfântului Vasile, o personalitate unică, ce atrăgea mii de oameni, din toate categoriile sociale, dar și permanenta suspiciune a autorităților vremii care nu puteau înțelege de unde vine acea forță de a-i face pe oameni să se adune în jurul său”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

În a patra zi a festivalului, joi, 23 aprilie, de la ora 19.00, în sala mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” va avea loc conferinţa susţinută de preotul Vasile Gavrilă cu tema „Omul, chipul Slavei dumnezeieşti”.

Vineri, 24 aprilie, în sala de concerte a Filarmonicii de Stat se va desfășura concertul de colinde pascale, susţinut de grupul psaltic „Koinonia”.

În ultima zi a festivalului, 26 aprilie, de la ora 19.00, în sala de concerte a Filarmonicii de Stat se va desfăşura conferinţa susţinută de preotul Ioan Ică jr., care va avea ca temă „Filocalia, Enciclopedie a Ortodoxiei”.

Festivalul „Filocalia” este organizat de Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean.

„Filocalia, Festivalul de spiritualitate și artă sacră, promovează valențele ethosului ortodox reflectate în spiritualitate, icoană, imnografie, muzică, teatru ,film și poezie religioasă. Organizatorii, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, într-un parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului, au pregătit și în acest an un program pentru toate inimile, ediția din acest an, desfășurându-se sub genericul «Hristos și oamenii lui Hristos»”, a spus Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad.

Intrarea este liberă la toate evenimentele.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.