Ziarul electronic al arădenilor

Un arădean ar trebui să plătească timp de şase milenii o datorie

Un pensionar din Arad ar trebui să plătească timp de şase milenii o datorie de aproximativ 3.000.000 de lei pentru care i-a fost pusă poprire pe pensie, el plătind o rată lunară de numai 39 de lei din cauza venitului mic pe care îl are.

Directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Arad, Mihaela Vasil, a declarat că 5.675 de persoane din judeţ au popriri pe pensii, din cauza unor datorii pe care le au către stat, bănci, firme sau persoane fizice, în urma unor procese pierdute.

În unele cazuri este vorba despre sentinţe cu privire la atragerea răspunderii patrimoniale în urma unor falimente sau de datorii acumulate către administraţiile locale.

Cea mai mare rată lunară de achitat este de 1.333 lei, în cazul unei persoane care are o datorie către Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP).

În schimb, cea mai mică rată este de 1 leu pe lună, situaţie în care se află zeci de pensionari cu venituri uşor peste pragul de 534 de lei pe lună.

„Nu se poate reţine mai mult de o treime din venitul ce depăşeşte plafonul de 534 de lei în cazul unei singure popriri sau jumătate din această sumă pentru mai multe popriri”, a declarat Mihaela Vasil.

Cea mai lungă perioadă care a fost calculată pentru plata datoriilor este de 6.447 de ani. Este cazul unui pensionar căruia i se reţine lunar 39 de lei, pentru că are o pensie mică, de aproximativ 600 de lei, în condiţiile în care datoria sa este de peste 3.000.000 de lei.

Un alt arădean are de achitat timp de 910 ani o rată de 353 de lei, calculată la pensia actuală, având o datorie de 3.856.224 lei, cea mai mare pentru care a fost poprită o pensie în judeţ.

Un alt pensionar are de achitat timp de peste 500 de ani rate pentru o datorie de 2.653.144 lei.

De asemenea, 3.218 arădeni cu datorii la CARP au popriri de pensii, în majoritatea cazurilor graficul de plată fiind de câţiva ani.

sursa: News.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.