Ziarul electronic al arădenilor

Trupa AMIFRAN, pe scena la OFF Theater din Viena

Trupa de teatru licean francofon AMIFRAN din Arad, condusă de profesorul Florin Didilescu, va prezenta un spectacol la OFF Theater din Viena, cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei.

Spectacolul „Jim deplace les gravats“ (Jim cară molozul), de Ioan Peter, în regia lui Florin Didilescu, va fi prezentat în ziua de 26 martie, la ora 19.00.

Reprezentaţia de la OFF Theater este organizată în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad şi cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

Evenimentul marchează Ziua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită anual pe 20 martie.
Spectacolul propune o incursiune în cotidianul unei actualităţi care naşte dileme existenţiale. Un grup de locatari ai unui bloc constituie Asociaţia pentru Optimizarea şi Modernizarea Pasajului în Altă Dimensiune, al cărei obiect de activitate este specula cu teama de moarte.

Din distribuţia spectacolului fac parte elevii Cristina Pavel, Andreea Lupei, Miruna Gabor, Mara Popa, Iasmina Bora, Andrei Maria, Robert Batki, Valentin Maria, Tudor Ardelean, Alex Dămăcuş şi Mihai Filimon. Traducerea în franceză şi adaptarea sunt semnate de Liana Didilescu Marechal.

Înfiinţată în 1991, trupa de teatru licean francofon AMIFRAN (Asociaţia Română Pentru Apărarea Şi Cultivarea Francofoniei) reuneşte elevi de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară“, tineri de la Liceul German „Adam Muller-Guttenbrunn“ şi de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta“ şi Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal“.

Atelierul de teatru francofon, pe care asociaţia AMIFRAN îl propune liceenilor arădeni, se desfăşoară pe parcursul întregului an şcolar, accesul fiind gratuit.

„Preocupările mele legate de teatrul licean francofon datează din anul 1990, atunci când, profesor de franceză la un liceu arădean, am reorientat activitatea unui atelier de teatru licean în limba română pe care îl conduceam spre un atelier de teatru francofon. Pasiunea mea pentru teatru şi munca cu tinerii s-a materializat foarte curând în sursă de inspiraţie pentru mulţi profesori de franceză din ţară, astfel încât ateliere de teatru licean francofon funcţionează actualmente în Constanţa, Iaşi, Cluj, Dej, Huedin, Sighetu Marmaţiei, Baia Mare, Slobozia, Bucureşti, Târgu Jiu etc; trupe din toate aceste oraşe se reunesc anual la Arad în cadrul unui festival de Teatru Licean Francofon“, a spus regizorul Florin Didilescu.

România aniversează Ziua Francofoniei la 20 martie, alături de ceilalţi 84 de membri, asociaţi şi observatori ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) de pe cinci continente, moment care marchează crearea francofoniei instituţionale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.