Ziarul electronic al arădenilor

Tripticul „Înmormântarea lui Hristos“, restaurat și expus la Muzeul din Arad

Lucrarea „Înmormântarea lui Hristos“, un triptic de 52 de metri pătrați, care redă trei faze ale înmormântării Mântuitorului, va fi restaurat, iar din toamna acestui an va fi expus la Complexul Muzeal din Arad.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a anunțat că a fost semnat contractul pentru restaurarea tripticului monumental, realizat în secolul al XIX-lea de pictorul Feszty Arpad.

Conform celor afirmate de Cionca, opera de artă, considerată de specialiști una dintre cele mai importante lucrări de acest gen în spațiul european, va reveni la Arad în această toamnă și va fi expusă în cadrul Complexului Muzeal al județului Arad.

Anul trecut, în luna martie, Iustin Cionca a dat curs solicitării Asociației Culturale Kolcsey și a solicitat conducerii Muzeului din Arad să realizeze procedurile necesare pentru restaurarea și expunerea tripticului.

Lucrarea nu a fost expusă publicului câteva decenii, iar în ultimii 40 de ani a fost abandonată în depozitul Muzeului.

Specialiști din România și Ungaria, care au văzut lucrarea, au ajuns la concluzia că tripticul s-a conservat bine, dar sunt necesare intervenții pentru recondiționarea pânzei pe anumite porțiuni.

Complexul Muzeal Arad a inițiat procedurile necesare și a trimis, în această săptămână, tabloul la Sibiu, de unde va reveni la Arad, cel mai probabil în cursul lunii octombrie, au anunțat reprezentanții CJ Arad.

,,Salvarea acestui tablou și restituirea sa publicului arădean, național și internațional, în egală măsură, este o mare bucurie pentru noi. Tabloul acesta valoros, poate una dintre operele de artă cele mai importante în euroregiunea noastră, va constitui o atracție pentru turiști și o mândrie pentru Aradul cultural. Voi merge la Sibiu să discut cu experții restauratori pentru că îmi doresc să urmăresc în continuare, așa cum am făcut-o și până acum, redarea tripticului «Înmormântarea lui Hristos» cât mai repede și în cele mai bune condiții iubitorilor de artă”, a declarat Iustin Cionca.

„Înmormântarea lui Hristos” este un triptic monumental, de 52 de metri pătrați, care redă trei faze ale înmormântării Mântuitorului.

A fost pictat la Florența, apoi expus în anul 1902, la Budapesta. Lucrarea a ajuns la Arad în anul 1913 și a fost expus la inaugurarea Palatului Cultural.

La realizarea Palatului Cultural din Arad, una dintre sălile de expoziție a fost proiectată special pentru găzduirea acestui triptic. Tabloul a ajuns la Arad de la Muzeul Național de Artă de la Budapesta, fiind piesa cea mai importantă a colecției cu care a fost inaugurat Palatul Cultural în anul 1913. Artistul care a realizat tripticul (un tablou din trei părți) este apreciat ca unul dintre cei mai importanți artiști plastici ai perioadei sale, specializat în lucrări de mari dimensiuni.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.