Ziarul electronic al arădenilor

Trinity College – în topul atracţiilor turistice din Dublin (P)

Trinity CollegeTrinity College este în mod oficial cunoscut sub numele de Colegiul Sfintei Treimi, fiind una dintre cele şapte universităţi vechi de Marea Britanie şi Irlanda şi cea mai veche universitate din Irlanda.

Trinity College este situat în Colegiul Verde al oraşului Dublin, în dreptul fostelor case irlandeze ale Parlamentului.

Se întinde pe o suprafaţă de 190.000 de metri, multe din clădirile sale având forme de dreptunghiuri mari.

A fost fondat în 1592 datorită unei scrisori de la Regina Elisabeta I, acesta fiind singurul colegiu constitutiv de la Universitatea din Dublin, spre deosebire de universităţile din Oxford şi Cambridge, după care a fost modelat care cuprinde mai multe componente.

Iniţial, stabilite în afara zidurilor oraşului de la Dublin, în clădirile de priorat augustiniană, colegiul a fost înfiinţat pentru a consolida statul de Tudor al monarhiei în Irlanda, şi a fost văzut ca Universitate de ascensiunea protestantă pentru mare parte a istoriei sale.

Deşi romano-catolicilor şi opozanţilor le-a fost permis să intre cât mai devreme aici, adică în 1793, anumite restricţii privind aderarea lor la colegiu a rămas până în 1873. Restricţiile cuprindeau funcţii sau beneficii precum cea de profesor şi de burse.

Biserica Catolică din Irlanda a interzis adepţilor săi, fără permisiunea de la episcopul lor, să participe până în 1970 la înscrierile la Trinity College.

Femeile au fost admise pentru prima dată la colegiul acesta ca membri cu drepturi depline abia în 1904.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.