Ziarul electronic al arădenilor

Trei puncte anticaniculă, în centrul Aradului

Primăria a înființat trei puncte de prim-ajutor pentru perioada caniculară, în centrul municipiului Arad, acestea fiind semnalizate cu steguleţe albe cu o cruce roşie imprimată pe suprafaţă lor.

„Primăria Muncipiului Arad pune în aplicare primele măsuri de combatere a caniculei, prin amenajarea unor zone de prim-ajutor în clădiri răcoroase sau instituţii. Este vorba despre trei puncte anticaniculă al căror rol principal este să ofere primul ajutor persoanelor afectate de căldură“, se menționează într-o informare a Primăriei Arad.

Punctele anticaniculă sunt amplasate la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“, Palatul Administrativ şi Catedrala Arhiepiscopală de la Podgoria.

„Sunt uşor de localizat întrucât sunt semnalizate cu steguleţe albe cu o cruce roşie imprimată pe suprafaţă lor. Începând de miercuri, 28 iunie 2017, până vineri, 30 iunie 2017, între orele 11.00 şi 19.00, arădenii afectaţi de temperaturile caniculare pot să apeleze la aceste puncte de ajutor. Aici ei vor găsi personal medical  şi apă“, se mai menționează în informarea Primăriei Municipiului Arad.

Douăsprezece judeţe din vestul şi sud-vestul, printre care și Arad, ţării au intrat, miercuri, sub atenţionare cod galben de caniculă, emisă de Administraţia Naţionale de Meteorologie (ANM).

Meteorologii spun că temperaturile vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar de joi valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării.

Atenţionarea cod galben a intrat în vigoare şi este valabilă până joi, vizând 12 judeţe: Bihor, Arad, Timiş, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Recomandări privind canicula

În urma avertizării de caniculă emisă de meteorologi, Direcția de Sănătate Publică a județului Arad recomandă populației următoarele măsuri preventive:

consumul zilnic de lichide (între 1,5-2 litri de lichide) în această perioadă cu temperaturi extreme, fără a se aștepta apariția senzației de sete; este necesar consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 minute;

apa ideală de consum zilnic ar trebui să fie necarbogazoasă, bogată în calciu și magneziu dar săracă în sodiu, cloruri și sulfați. Este contraindicat consumul regulat de apă minerală carbogazoasă cu conținut ridicat de sodium pentru toate persoanele care suferă de afecțiuni cardio-vasculare.

De asemenea, este contraindicat consumul regulat de apă minerală carbogazoasă pentru pesoanele care suferă de boli ale rinichilor. Este interzis consumul de apă potabilă de la izvoarele și fântânile pentru care nu s-a făcut o analiză a calității apei și nu există un buletin chimic și un aviz favorabil de consum;

a nu se consuma alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

a se evita consumul băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, cola, ceai) sau zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice;

a se consuma în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene roșu, galben, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă; totodată, o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.