Ziarul electronic al arădenilor

Tradiţii și obiceiuri de Sfântul Andrei. Zi potrivită pentru ritualuri de vindecare

sf-andrei-300x225Sfântul Andrei este prăznuit, conform calendarului ortodox, pe 30 noiembrie, iar în 1997 a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept ocrotitorul României.

Numele “Andrei” derivă din grecescul “Andreas”, care înseamnă “viteaz”, “bărbătesc”.

Conform Bibliei, Andrei este fratele apostolului Petru. Originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret, ei aveau o casă în Capernaum şi erau pescari.

Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul. Când a văzut, a doua zi după Botezul lui Iisus în Iordan, pe dascălul său Ioan arătând către Iisus şi zicând: “Iată Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii”, Andrei l-a urmat pe Hristos, spunându-i fratelui său Petru: “Am găsit pe Mesia, care se tâlcuieşte Hristos”. De aceea Andrei a fost numit “Cel dintâi chemat”.

Tradiţia Bisericii arată că, după înălţarea lui Hristos la cer şi după Cincizecime, apostolii au tras la sorţi ca să meargă în toată lumea pentru propovăduire. Atunci, lui Andrei i-au căzut sorţii să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (în prezent Dobrogea) şi până în Crimeea.

Andrei a avut şi un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus Crucea Sfântului Andrei.

Sfântul Andrei: Rugăciunea care-ţi aduce însănătoşire

Ziua de 30 noiembrie este potrivită pentru ritualuri de vindecare a bolilor, alungarea farmecelor, blestemelor, spiritelor rele şi atragerea norocului în căsnicie.

Dacă ai probleme de sănătate, de Sfântul Andrei mergi la biserică, ia o crenguţă de busuioc şi apă sfinţită.

Acasă, pune-le într-un vas de lut nou, fă-ţi semnul crucii de trei ori şi rosteşte următoarea rugăciune: “Tată ceresc, Tu ştii luptele pe care le experimentez – durerea şi disperarea. Tu ştii dorinţa inimii mele să fiu vindecat de această boală (spune-ţi suferinţa). Te rog acum, acordă-mi atingerea Ta vindecătoare. Ştiu că Tu poţi să mă vindeci, exact ca în vremurile Bibliei”.

Usturoiul de fereşte de spiritele rele de Sfantul Andrei

Noaptea Sf. Andrei este considerată şi noaptea Strigoilor, a celor trecuţi în nefiinţă, care nu şi-au găsit liniştea.

Aşadar, pentru a îndepărta spiritele care-ţi pot bântui casa, e bine să ungi tocurile uşilor şi ferestrelor cu doi căţei de usturoi.

Grâu sub pernă ca să-ţi visezi ursitul în noaptea de Sf. Andrei

Dacă eşti necăsătorită, în Ajunul Sf. Andrei pune-ţi sub pernă 41 de boabe de grâu. Se spune că în soarta ta va fi bărbatul care-ţi va apărea în vis furând grâul.

În cazul în care nu vei respecta acest ritual de căsătorie, în cursul zilei coace o turtă sărată şi mănânc-o înainte de culcare. Se crede că ursitul îţi va apărea în vis pentru a-ţi oferi apa.

Sarea şi boabele de grâu te apără de blesteme

Ia un pumn de sare grunjoasă şi nouă boabe de grâu. Încălzeşte sarea până când începe să frigă şi pune-o pe o placă din lemn de tei sub formă unei grămăjoare.

De jur împrejurul ei pune boabele de grâu sub forma unui cerc.

Cu mâna dreaptă întinsă deasupra sării calde spune cu voce tare, de trei ori: “Mă eliberez de tot ceea ce este negativ în mine şi în jurul meu şi rămân curat”.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.