Ziarul electronic al arădenilor

Topul celor mai mari companii din România

companiiPrimele 300 de companii din România au avut anul trecut o cifră de afaceri de 440 mld. lei (100 mld. euro), în creştere cu 4% faţă de 2014. Rezultatul reprezintă o treime din cifra de afaceri totală a firmelor locale (1.222 mld. lei în 2015), iar creşterea companiilor mari este în linie cu creşterea businessului total.

Automobile Dacia a fost în 2015 pentru a treia oară consecutiv cea mai mare companie din România după cifra de afaceri devansând OMV Petrom SA. Dacia a avut afaceri de 19,1 mld. lei, în creştere cu 2% faţă de 2014, poziţia a doua este ocupată de OMV Petrom Marketing, iar pe lo­cul trei este OMV Petrom SA.

Cele trei com­­­panii sunt sin­gu­rele din eco­­no­mia lo­cală ca­re au re­uşit în 2015 să trea­că peste 10 mld. lei, arată o ana­­liză a ZF făcută pe ba­­za datelor de la Re­gistrul Comer­ţu­lui, potrivit Ziarul Financiar.

Datele preli­mi­nare pe 2015 (mai sunt încă fir­me al căror bilanţ nu apare pe site-ul mfinante.ro) arată că în economia românească sunt 116 firme care au trecut peste un miliard de lei cifră de afaceri anul trecut.

Dedeman Bacău este cea mai mare firmă antre­prenorială, iar în clasamentul general se află pe poziţia a şaptesprezecea. În top 100 se află nouă firme controlate de antreprenori locali, iar lor li se alătură Banca Transilvania.

Companiile antreprenoriale din top 100 sunt pe pro­fit, cu excepţia RCS&RDS, care a ra­por­tat o pier­dere de 22 mil. lei anul trecut. De partea cea­laltă, în top 100 sunt 16 multi­na­ţio­­nale cu pier­­deri, dar şi „cam­pioanele“ statului la acest capitol.

Cifra de afaceri a companiilor din România s-a majorat cu aproape 5% anul trecut, la 1.222 mld. lei, cel mai bun rezultat atins vreodată de firmele din România, arată datele de la Registrul Comerţului. În euro însă, cursul de 3,68 de lei/euro face ca 2008 să rămână încă un an de referinţă când businessul s-a apropiat de 300 mld. euro.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.