Ziarul electronic al arădenilor

Toamna Muzicală Arădeană. Jazz simfonic la Filarmonica de Stat Arad

După bucuria succesului alături de Grigore Leșe, pianistul Sorin Petrescu și percuționistul Doru Roman, doi dintre cei mai performanți muzicieni ai scenelor de muzică clasică din România, se reîntorc la Arad, pentru un program de jazz simfonic.

Sunt însoțiți de această dată de senzaționalul saxofonist israelian Kobi Shem Tov și de bateristul Mario Florescu, iar programul lor, din seara de 8 noiembrie, este din nou unul electrizant.

Aflați între nostalgia verii trecute (Seascape, Summer Skies) și așteptarea iernii (Sleigh Ride), ne propunem să dezvăluim alături de ei fațetele multiple ale jazz-ului simfonic.

Frenezia jazz-ului latino irumpe în lucrarea lui Joe Porter, The Traveling Carnival; stilul jazz fusion dă cale liberă bucuriei de a trăi (Gabiel Mălăncioiu – Joie de Vivre ), într-un parcurs sonor care te ține cu sufletul la gură; armoniile subtile și ritmul incitant, marca Dave Brubeck, rămân mereu fermecătore (It’s a Raggy Waltz); iar Dan Dediu își propune să cumpere teme celebre din „Magazinul” Chopin (Shopping Chopin), pentru a le metamorfoza.

Leroy Anderson, cu glumele lui pe cât de rafinate, pe atât de seducătoare anunță finalul de concert, un simfonic spectaculos, programat în sala Palatului Cultural, în seara de joi, la ora 19.00.

Kobi Shem Tov are numai 26 de ani și este considerat unul dintre cei mai valoroși saxofoniști din Israel.

Instrumentist, compozitor și producător, Kobi Shem Tov s-a născut în nordul Israelului, în orașul Carmiel, unde a studiat  la conservator saxofon clasic și jazz. În prezent este  student în ultimul an al Academiei de Muzică și Dans din Ierusalim, unde studiază la clasa de compoziție a profesorului Michael Wolpe.

Kobi Shem Tov este deopotrivă producător și realizator de proiecte de muzică clasică israeliană.

Pianistul Sorin Petrescu şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „Ion Vidu“ din Timișoara și a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului Constantin Ionescu Vovu.

În anii 1980 şi 1981 a participat la cursurile de vară ale Seminarului internaţional de la Weimar, la clasa de măiestrie a pianistului Rudolf Kehrer.

Din anul 1982, Sorin Petrescu este solist concertist al Filarmonicii Banatul  și membru al Trio-ului Contraste, fiind unul dintre cei mai activi promotori ai muzicii contemporane.

Sorin Petrescu este laureat al Concursului Internaţional de pian de la Mazara-Italia (Premiul II) și a fost distins cu premiul I la concursurile naţionale ale muzicienilor profesionişti în 1983, 1985, 1987, 1989, cu Premiul Revistei „Astra“ din Braşov (1988), Premiul Criticilor Muzicali (1989) și Premiul Uniunii Compozitorilor din România.

(…)

Sorin Petrescu este doctor în muzicologie.

Doru Roman a absolvit Liceul de Muzică Ion Vidu  din Timișoara, la clasa de percuţie a profesoarei Viorica Siminescu și a urmat cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la clasa Maestrului Grigore Pop. A fost angajat  al Operei Române din Timişoara până în anul 1990, când devine membru al Orchestrei Filarmonicii Banatul. A obținut statutul de solist – concertist în toamna anului 2007, devenind și  îndrumătorul clasei de percuţie la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Dintre activităţile sale multiple se impune a fi amintită implicarea sa ca membru al Orchestrei Internaţionale Europa Symphony – Viena, Orchestrei Metropolitan – Bucureşti, Ansamblului de Percuţie – Cluj-Napoca, Ansamblului de Percuţie Rhythmic – Timişoara şi Old Dixieland Jazz Band. Este coordonator al Ansamblului Percutissimo al Facultăţii de Muzică din Timişoara şi membru al Trio-ului Contraste.

De-a lungul timpului, Doru Roman a obţinut cinci Premii I la Concursurile Naţionale de Percuţie, Premiul  Criticilor din România (1985), Premiul  Special la Festivalul de Jazz – Sibiu (1986), Premiul Pro Cultura Timisiensis şi Premiul  UCMR (2008).

(…)

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Filarmonica de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.