Ziarul electronic al arădenilor

Tinerii din Firiteaz, în pelerinaj la mănăstiri

3GALERIE FOTO Luna august a anului 2015 va reprezenta pentru 8 dintre cei mai apropiați tineri față de biserica din parohia Firiteaz, Protopopiatul Arad, o binecuvântare și o perioadă încărcată de emoție și bucurie.

După ce și-au sărbătorit hramul, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, tinerii sârguincioși și extrem de atașați de biserică și activitățile ei, au primit de la părintele lor duhovnicesc Sergiu-Vlad Sandu în dar, un pelerinaj la mănăstirile din județele Maramureș, Cluj, Alba și Timiș.

Pelerinajul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, tinerii fiind cazați în cele două nopți la mănăstirile Bârsana și Râmeț.

Pelerinajul acesta a fost organizat, în primul rând, pentru a evidenția legătura care există între parohie și mănăstire, în contextul anului omagial destinat acestei teme, iar în al doilea rând, pentr a-i răsplăti pe toți acești tineri, care pe parcursul celor opt luni de când a fost instalat noul preot în parohia lor, au fost nelipsiți de la toate slujbele, manifestându-se cu o dragoste deosebită față de biserică, fiind de un real folos pentru buna organizare a serviciilor religioase. Acești tineri întrețin cântarea la strană, se îngrijesc de curățenia din biserică și ajută în toate activitățile sociale, culturale și pastoral-misionare desfășurate în cuprinsul acestei parohii.

În prima zi a pelerinajului s-au vizitat următoarele mănăstiri și obiective: Mănăstirea Sfintei Cruci, Mănăstirea Buna Vestire, Mănăstirea Scărișoara, Mănăstirea Săpânța Peri, Mănăstirea Bârsana, Cimitirul vesel – Săpânța, Muzeul satului maramureșean, Memorialul durerii – Sighetu Marmației și Mănăstirea Bârsana.

În a doua zi le-au fost prezentate următoarele: Mănăstirea Salva, Mănăstirea Nicula, Mănăstirea Florești, Mănăstirea Dumbrava, Salina de la Turda și Mănăstirea Râmeț.

În prima parte a ultimei zile, tinerii pelerini s-au destins în cetatea Alba Iuliei, oraș încărcat de istorie și tradiție, iar la întoarcere au vizitat Mănăstirea Românești – Timiș.

Tinerii s-au arătat a fi extrem de intreresați de viața călugărească, de activitățile care se desfășoară cu regularitate în cadrul unei mănăstiri, de evoluția fiecăreia și de modul în care au rezistat în timp, răzbind prin vremuri din cele mai grele pentru Biserica Ortodoxă.

Organizarea acestui pelerinaj, pe de-o parte, vine ca o mulțumire a preotului paroh Sergiu-Vlad Sandu pentru dragostea pe care acești tineri o arată față de Biserica lui Hristos și pe de altă parte, ca o rugăminte față de ei să rămână toată viața lor atașați de Sfânta Biserică și de învățăturile ei.

Protos. Iustin Popovici

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.