Ziarul electronic al arădenilor

Terenul de golf de la Fântânele, blocat de trei ani

60308527-300x187Construirea unui complex urbanistic de lux în comuna arădeană Fântânele este blocată de trei ani, iar 18 creditori cer în instanță falimentul companiei italo-române care anunța investiția de 20 de milioane de euro ce ar fi trebuit să cuprindă unul dintre cele mai mari terenuri de golf din Europa.

Tribunalul Arad judecă o cerere a creditorilor de intrare în faliment a companiei italo-române Bellavista Golf Villas&Resort, care în 2010 lansa un proiect de amenajare a unui complex urbanistic în comuna Fântânele, pe o suprafaţă de 364 de hectare, lucrări care au fost blocate însă în 2012, din cauza lipsei banilor, conform Mediafax.

Printre cei 18 creditori care au contestat în instanță planul de reorganizare a companiei, aflată în insolvență, cerând astfel falimentul, se numără Primăria Fântânele, CNADNR, Finanțele Publice Județene, dar și firma de construcții angajată să execute lucrările.

Potrivit primarului comunei Fântânele, Emil Otlăcan, după trei ani de așteptare creditorii nu mai cred că italienii vor aduce fondurile necesare pentru a relua lucrările, compania fiind în insolvență din martie 2013.

Primarul a explicat că, deși a fost unul dintre inițiatorii proiectului, a fost nevoit să atace planul de reorganizare din cauza datoriilor pe care compania le-a acumulat în ultimii ani la bugetul local, respectiv 600.000 de lei. Pentru terenurile deţinute acum, firma are de plătit anual taxe locale de 150.000 de lei.

“Curtea de Conturi este pe capul nostru, suntem nevoiți să încercăm recuperarea datoriei, deși ne-am dori redresarea companiei și finalizarea acestui proiect, foarte important pentru comună și pentru județ. Complexul ar putea atrage cei mai bogaţi turişti din Europa şi din lume. Am avut o nouă discuție cu investitorii, zilele trecute, și susțin că încearcă cooptarea în afacere a altor investitori, pentru a aduce capital”, a declarat, luni, pentru Mediafax, primarul din Fântânele.

Conform acestuia, creditorii au de recuperat milioane de euro. Doar firma de contrucții Tehnodomus Arad ar avea de încasat aproximativ trei milioane de euro, pentru lucrări executate, facturate și pentru care firma a plătit deja la stat taxe și impozite.

Prin falimentul investitorilor, o posibilitate de recuperare a datoriilor o reprezintă terenul de sute de hectare deținut de companie.

Primarul a afirmat că investiția s-a blocat în 2012 pentru că italienii nu au mai primit fondurile europene nerambursabile la care sperau deoarece nu ar fi făcut dovada că au la dispoziție banii reprezentând contribuția financiară proprie la realizarea proiectului.

Judecătorii arădeni ar urma să se pronunțe asupra cererii creditorilor în 5 martie.

În 2010, compania italo-română Bellavista Golf Villas & Resort lansa un proiect de amenajare a unui complex urbanistic în comuna arădeană Fântânele, pe o suprafaţă de 364 de hectare, mai mare decât zonele locuite ale comunei.

La vremea respectivă, investitorii anunțau că jumătate din suma necesară proiectului este nerambursabilă de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional, axa prioritară 5 – “Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”. Astfel, din bugetul de 84.567.356 de lei alocat investiției, 43.628.095 de lei ar fi trebuit să reprezinte valoarea finanţării nerambursabile.

Complexul “Butterfly Royal Golf Resort” a primit toate autorizaţiile necesare de la Primăria Fântânele, iar lucrările au început în 2011, fiind oprite un an mai târziu din cauza problemelor financiare întâmpinate de investitor.

Până în prezent s-au realizat fundaţii și amenajări de terenuri, reprezentând doar 30 la sută din proiect, care ar fi trebuit inaugurat în 2013.

Conform PUZ, zona rezidenţială a complexului ar fi trebuit amenajată pe 173,95 hectare şi ar fi urmat să cuprindă 20 de vile de lux, 32 de vile individuale, 66 de vile, 355 de vile cu regimul de înălţime parter, două etaje şi penthouse. Fiecare vilă de lux ar fi urmat să aibă 5.000 de metri pătraţi de teren individual.

În zona de locuinţe erau prevăzute, prin PUZ, spaţii comerciale, agenţii bancare, ateliere de producere şi desfacere artizanat, internet cafe, bowling, dar şi spaţii pentru dotări şi servicii de interes zonal. O suprafaţă de 51,93 hectare ar fi fost destinată terenului de golf, care ar fi urmat să fie unul dintre cele mai mari din Europa.

În proiect mai sunt prevăzute un hotel de lux, restaurante, un centru pentru SPA şi fitness.

O altă zonă ar cuprinde locuinţe de serviciu în regim de parter şi etaj, terenuri de tenis, magazine şi locuinţe personale. În cartierul din complex era prevăzut să locuiască peste 3.000 de persoane, ceea ce înseamnă populaţia satului Fântânele şi a celor învecinate la un loc.

Comuna Fântânele este situată la aproximativ zece kilometri de municipiul Arad, având o populaţie de 3.000 de persoane.

sursa: Mediafax

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.