Ziarul electronic al arădenilor

Tentaţiile Bătrânei Doamne

fotoUTA a promovat în Liga a II-a, dar asta nu mai este o știre. Știre este însă faptul că în România, unul dintre cele mai bune modele de urmat este cel al păsării Phoenix, deci a renașterii din propria cenușă.

Când a luat-o din Liga a IV-a, Bătrâna Doamnă se baza pe entuziasmul care apare inevitabil înaintea unui nou drum. „UTA e a tuturor arădenilor”, a fost sloganul care a înglobat în el pasiunea unor oameni pentru care trecutul nu este doar un timp mort. El înseamnă șase titluri de campioană, două cupe ale României, prezențe memorabile în competițiile europene – înseamnă, așadar, identitate.

Dincolo de entuziasm, au fost însă principiile după care UTA s-a ghidat în ultimii doi ani, principii care au mai puțin de-a face cu spațiul mioritic și mai mult cu cadrul profesionist pe care îl cere fotbalul modern. Cele două promovări succesive au venit ca o consecință a lucrului bine făcut, iar acum UTA este la un pas distanță de prima scenă. Nu este un pas ușor de făcut și, mai important, oamenii de la UTA nu vor să-l facă decât atunci când „orașul Arad dă semnalul pentru Liga I”, așa cum declara recent artizanul acestui nou proiect, Alexandru Meszar.

Evident că suporterii pătimași au dat timpul pe fast forward și își imaginează deja noi dueluri cu Dinamo, Steaua și, mai ales, Poli Timișoara. Este lesne de înțeles că au deja în minte faze de gol, rezultate meciuri și clasamente, însă e important să pună de pe acum și întrebări. Cum va arăta exact viitorul acestei echipe?, este una dintre ele.

Istoria recentă ne arată că Liga I a devenit o devoratoare de echipe, fie că sunt de tradiție sau fabricate în laborator. Rapidul nu-și mai găsește cadența, Dinamo se caută de 10 ani, Unirea Urziceni a murit după ce a luat titlul, Oțelul a topit banii din Liga Campionilor și plutește în derivă pe Dunăre, Săgeata Năvodari a dat faliment înainte de a se naște…

De ce se ajunge la astfel de deznodaminte? Este o întrebare cu multe răspunsuri. Unul dintre acestea îl poate oferi mereu actualul Caragiale prin vocea legendarului său personaj Trahanache: „Unde nu e moral, acolo e corupție, și o soțietate fără prințipuri, va să zică nu le are!”

UTA se bazează în prezent pe entuziasm și principii. Pentru a ajunge acolo unde și-a propus e clar că mai trebuie adăugat un element foarte important în ecuație: banii. Bani care, odată ce vin, încep să schimbe percepția asupra realității, deformând-o, în majoritatea cazurilor. Gestionarea lor corectă înseamnă un business de succes, care poate fi implementat și în Liga I, nu numai în campionate precum Premier League sau Bundesliga.

„Dorim să avem un club atractiv pentru viitorii parteneri”, spune același Meszar. Declarația lui poate fi luată ca o promisiune că lucrurile vor continua pe calea cea bună la UTA. Pentru îndeplinirea ei este însă nevoie ca arădenii să fie activi și să pună întotdeauna întrebări proaspete. Astfel vor fi evitate răspunsurile al căror termen de garanție a expirat.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.