Ziarul electronic al arădenilor

Taxă de solidaritate

Ţara e în balanţă, într-un echilibru precar, mai precar decât în „Balanţa” lui Băieşu. Sau Pintilie…

Teofil Grădinaru


Reprezentanţii FMI duc un război al nervilor şi, probabil, jubilează la ideea că ne-am întors la mila lor, după vreo zece ani de „dizidenţă”. În condiţii de criză, tremurăm pentru pensionari şi bugetari, constatăm că nărăvaşul leu este ţinut din ce în ce mai greu în frâu, că numărul şomerilor riscă să-l depăşească pe cel al pensionarilor, că mergem la cumpărături parcă a vizita Disneyland-ul, iar exemplele pot continua.

Pentru a scoate ţara din criză şi a atrage fonduri suplimentare la bugetul statului, aş avea o propunere: instaurarea unei taxe de solidaritate! Astfel, în perioada sărbătorilor să fie pusă o taxă pentru apelul la 112, apel care acum este gratuit.

De ce la 112? Pentru că acest număr este foarte solicitat în perioada sărbătorilor, în special pentru serviciul de urgenţe medicale. Aceste urgenţe sunt în marea lor majoritate rodul unor indigestii, ceea ce în limbaj literar am putea-o traduce prin îmbuibare.

Teoria funcţionează, deoarece românul face ce face şi, oricât de sărac ar fi, de sărbători tot trage un chef monstru, care se lasă cu o indigestie vecină cu bulimia. Şi-atunci, normal, apelează la doctor, că-l apasă duodenul. Deci, ca o desfăşurare logică a raţionamentului, cei care se îmbuibă au bani şi nu se mai uită la câţiva leuţi, atunci când vine vorba de indigestie. Că tot le-o mai rămas ceva bani.

Sigur, ideea e utopică, dar ea relevă ideea că românul, oricât de greu o duce, tot se scutură de sărbători. E forma, dacă vreţi, unei vieţi lipsite de normalitate, în care strângem cureaua tot anul, pentru o masă ceva mai îmbelşugată de sărbători, fie că e vorba de Crăciun, Paşti sau Revelion. Asta în timp ce încă sunt o grămadă de români care-şi fac sărbătorile în lux, dovada supremă fiind faptul că majoritatea localurilor care organizează revelioane au deja rezervate toate locurile. Practic, avem două Românii. Ambele cu mese îmbelşugate de sărbători. Diferenţa o fac, însă, zilele banale…

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.