Ziarul electronic al arădenilor

Sute de nou-născuți la Arad au probleme de sănătate

Sute dintre copiii născuți la Secția Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Arad se confruntă cu diferite probleme de sănătate, iar conducerea acestei unități a anunțat că vor fi făcute investiții pentru achziționarea de aparatură necesară pentru desfășurarea actului medical în condiții optime.

Conform statisticilor prezentate de conducerea Secției Neonatologie, în această unitate se nasc, anual, aproximativ 2.600 de copii, iar dintre aceștia, 700 – 800 au diferite probleme de sănătate.

Dr. Angelica Filimon, medicul șef al Secției Clinică Neonatologie, a spus că investițiile făcute pentru achizionarea de aparatură sunt necesare pentru asigurarea unui act medical de calitate.

Consiliul Județean Arad a cumpărat pentru Secția Clinică Neonatologie cinci monitoare funcții vitale și trei injectomate, în valoare totală de 31.000 de lei.

„Aparatura medicală primită de la Consiliul Județean Arad este utilă pentru buna desfășurare a actului medical. Monitoarele sunt utilizate pentru îngrijirea și tratamentul unui număr foarte mare de nou-născuți, 700 – 800 anual. Este vorba despre micuții care se nasc cu diferite probleme de sănătate, iar datorită acestor aparate, îi putem monitoriza, la pat, fără să îi mai transportăm în altă parte”, a declarat dr. Angelica Filimon.

De asemenea, Secția de nou-născuți a fost dotată de Asociația „Salvați Copii“ cu o lampă de fototerapie și un incubator nou, iar Asociația „Dalia“ a donat o lampă de fototerapie. Tot cu ajutorul donațiilor a fost posibilă utilarea a patru saloane cu pătuțuri noi pentru bebeluși.

„Ajutorul primit de la sponsori a fost, de asemenea, de un real folos pentru secția noastră. Aparatele completează dotarea existentă și totodată ne ajută atât pe noi în exercitarea actului medical, cât și pe micuții pacienți în procesul de recuperare”, a mai spus dr. Angelica Filimon.

Medicul șef al Secției Neonatologie a mai spus că investițiile vor continua și în acest an.

„Vom primi, anul acesta, un aparat de investigații imagistice de radiologie, cu tehnologie nouă și un aparat de sterilizare pentru biberoneria secției. Acestea sunt foarte utile, pentru că mulți dintre nou-născuții din Arad se confruntă cu probleme respiratorii, iar pentru noi este important să aflăm cât mai repede cauza acestora. Cu ajutorul aparatului de investigații imagistice vom reuși să punem un diagnostic corect, într-un timp mult mai scurt. Un plus valoare este și faptul că îl vom putea utiliza direct la patul pacientului, iar astfel riscurile sunt semnificativ reduse deoarece mulți dintre nou-născuți sunt conectați la aparate și nu pot fi transportați. Cât despre aparatul de sterilizare, acesta asigură un act medical curat, fără riscuri de infecții”, spus dr. Angelica Filimon.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a anunțat că a fost depus la Compania Națională de Investiții proiectul unui complex pediatric modern, de cinci etaje, care să includă secțiile de Neonatologie, Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie. Valoarea proiectului este de aproximativ 40 de milioane de euro. Clădirea se va construi în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

„Vom avea, astfel, una dintre cele mai moderne secții, construită de la zero, așa cum avem la Arad și una dintre cele mai moderne secții TBC din România, construită de Consiliul Județean. În paralel cu acest proiect continuăm dotarea secțiilor pentru copii cu aparatură performantă, deosebit de importantă în exercitarea actului medical”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.