Ziarul electronic al arădenilor

Sute de jucării vor fi expuse la Arad, timp de o lună

Sute de jucării, care fac parte din cea mai mare colecție de profil din România, vor fi expuse la Arad, în clădirea Preparandiei.

Expoziția va fi inaugurată în data de 31 mai, la ora 12.00, urmând să fie deschisă până în ziua de 30 iunie.

Colecția aparține Asociației Muzeul Jucăriilor, o asociație fondată de doi frați, Mihail și Cristian Dumitru, care colecționează jucării de peste 40 de ani, și al căror obiectiv ambițios este înființarea unui muzeu permanent al jucăriilor în România.

La Arad, prin acest proiect finanțat de Centrul Municipal de Cultură și în parteneriat cu GMMC, Asociația Muzeul Jucăriilor va aduce câteva sute de exponate, din cele peste 12.000 câte deține Muzeul.

Conform organizatorilor, în această selecție vor fi și multe jucării produse la fabrica Arădeanca.

Cea mai veche jucărie expusă datează de la începutul secolului trecut, selecția concentrându-se pe perioada anilor ’60 – ‘80.

Cei doi colecționari vor asigura vizite ghidate și demonstrații.

„Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase in vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet“, au spus cei doi colecționari.

Mereu în căutare de noi exponate pentru colecția lor, unele achiziționate, altele donate, Mihail și Cristian Dumitru călătoresc foarte mult prin țară.

Până la găsirea unui sediu permanent, o mică parte a colecției este expusă itinerant, de la București la Cluj-Napoca, Alba Iulia, Deva și Satu Mare, și de la Galați și Brăila, la Bârlad, Giurgiu, Brașov, iar acum, la Arad.

„De cei doi colecționari am dat ascultându-i vorbind, cu candoare și pasiune, la emisiunea maraton de la Radio România Cultural, «Vorba de cultură». I-am scris realizatoarei cerând datele de contact ale lui Cristian și Mihai, și astfel s-a născut proiectul expoziției arădene. Lucrurile s-au potrivit cum nu se poate mai bine: o expoziție în jurul datei de 1 iunie, desfășurată la Muzeul Preparandiei, un spațiu pe care Centrul Municipal de Cultură îl dorește animat exact prin acest gen de evenimente“, a spus Cătălin Lazurca, președinte GMMC.

Ca organizator, Centrul Municipal de Cultură Arad face precizarea că intrarea este liberă pe întreaga perioadă a desfășurării expoziției: 31 mai – 30 iunie, de luni până vineri, între orele 8.00 – 16.00. Dar, expoziția va fi putea fi vizitată și în primele două sâmbete ale perioadei: 3 iunie și 10 iunie.

În cazul în care există cadre didactice care doresc să facă vizite cu clasele de copii, a fost pus la dispoziție un număr de telefon pentru programări: 0371/501.072.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.