Ziarul electronic al arădenilor

Sute de arădeni au încasat ilegal ajutoare de încălzire

fotoSute de persoane, care nu și-au declarat veniturile reale realizate, au primit ilegal ajutoare de încălzire, iar Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad a făcut demersuri pentru recuperarea banilor.

În raportul întocmit de Curtea de Conturi se arată că 760 de persoane au beneficiat, în două sezoane reci, de ajutoare de încălzire ilegal, prejudiciul adus bugetului local fiind de peste 80.000 lei, iar prejudiciul bugetului adus stat fiind de peste 132.000 lei.

O parte dintre cei care au încasat ilegal ajutoare pentru încălzire nu a declarat că au depozite bancare mai mari de 3.000 de lei şi au declarat venituri mai mici decât cele pe care le-au obţinut.

„În exercițiul bugetar al anului 2014 au fost ordonanțate și achitate cheltuieli cu titlu de ajutoare de încălzire pentru perioada sezonului rece, fără îndeplinirea consițiilor prevăzute de lege, în sensul că beneficiarii acestor forme de sprijin financiar au realizat venituri din salarii peste nivelele care condiționează acordarea drepturilor de această natură și/sau aceștia au deținut disponibilități bănești, în conturi bancare, peste 3.000 lei, situație care determină pierderea dreptului de a beneficia de ajutoare pentru încălzire“, se arată în raportul Curții de Conturi.

În documentul citat se menționează că beneficiarii aveau obligația să declare lunar sau ori de câte ori a intervenit o modificare în componența familiei sau a veniturilor acesteia, prin depunerea unei noi cereri-declarație pe propria răspundere, iar în cazul depozitelor peste 3.000 lei nu era justificată depunerea cererii, aceasta fiind neeligibilă din start.

Pentru recuperarea banilor, Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad a întocmit, până acum, 141 de referate care stau la baza emiterii dispoziţiilor pentru recuperarea sumelor şi 37 de proiecte de dispoziţii şi 3 dispoziţii pentru recuperarea sumelor.

Două persoane care au încasat ajutoarele de încălzire ilegal au restituit banii, respectiv suma de 661 lei.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.