Ziarul electronic al arădenilor

Suntem latini…

Suntem latini până în vârful degetelor! Şi ne comportăm ca atare. Am avut de foarte multe ori un ciudat sentiment de groză amestecată cu teamă pe motiv că ne facem de râs în faţa întregii lumi. Sentiment ce provine din educaţia primită… acasă.

Sorin Ghilea

Însă, de câte ori eram supărat constatam că nici alţii nu se lasă mai prejos. Sunt şi ei latini… Iar aici mă refer la Franţa şi Italia. Au acelaşi croi la ,,haine” ca şi noi şi se poartă după aceiaşi modă.

Îmi amintesc şi acum scandalul cu divorţul lui Nicolas Sarkozy în plin mandat de preşedinte, iar mai apoi căsătoria cu mare ,,pompă” cu Carla Bruni. Francezii au acceptat năbădăile preşedintelui lor şi – mai mult – chiar a câştigat în sondaje.

Atunci, contrariat de evoluţia sondajelor, mi-am amintit că la bază sunt şi ei latini şi au o poftă specială spre circ şi can-can-uri. Deşi presa franceză a încercat pe cât a putut să se abată de la astfel de ,,meniuri” mergând mai degrabă către linia presei britanice, francezii în esenţă au acelaşi gust sporit spre circ şi scandal. Iar Sarkozy le-a oferit francezilor suficiente motive de bârfă şi scandal pe tot parcursul mandatului său.

Mă întorc şi mă uit undeva mai jos pe harta Europei, în ,,cizmă”. Italienii! Cu acelaşi temperament tipic latin, cu aceleaşi gusturi pentru scandaluri, italienii nu se lasă mai prejos. Zilele trecute, Veronica Lario, soţia premierului Berlusconi, publica în presa centrală din Italia o scrisoare deschisă în care îşi atacă extrem de dur soţul pe motiv că pe listele europarlamentare apar nume de tinere de care nu a auzit nimeni, criteriul pentru care au fost selectate fiind acela că… arată bine.

„Cârpe neruşinate care umblă după putere”, a conchis consoarta premierului italian, criticându-şi soţul şi pentru că într-una din seri s-a dus la discotecă şi a dansat alături de o frumoasă tânără care îşi serba… majoratul şi care este membră a partidului din care face parte şi actualul premier.

Relaxat, Berlusconi a replicat că soţia sa este victima unor manipulări ale presei din peninsulă. Circul însă nu s-a terminat şi pare să ia amploare pe zi ce trece. Veronica Lario i-a răspuns soţului, tot prin intermediul presei, că nu-şi aduce aminte ca Berlusconi să fi participat la majoratul unuia dintre copiii săi.Cuvintele, transformate în adevărate ,,cuţite”, continuă să taie în carne vie în familia premierului italian.

Presa se hrăneşte cu scandalul şi îl expune pe tarabă. Italienii respiră şi ei prin scandalul din familia lui Berlusconi, dovedind într-o copie parcă trasă la xerox, că sunt un popor latin. Despre noi, românii, ce să vă mai spun… Zilnic, scandaluri peste scandaluri, dezvăluiri peste dezvăluiri, toate frumos „expuse” ca într-o arenă de circ.

La noi, arestările se fac la televizor, procesele se ţin tot la televizor, marile scandaluri încep şi se termină în faţa micului ecran. Suntem latini!

N-ai nevoie să fii mare specialist în istorie ca să-ţi dai seama cât de mult ne asemănăm cu francezii şi italienii. Chiar dacă de cele mai multe ori sărim calul şi uimim întreaga lume prin temperament…

(baricada.ro)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.