Ziarul electronic al arădenilor

Studiu: Primarul, în topul încrederii românilor în ceea ce priveşte administraţia publică

primariPrimarul se situează în topul încrederii românilor în reprezentanţii administraţiei publice locale, un procent de 52% din subiecţii unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategii (IRES) declarând că au încredere multă şi foarte multă în acesta.

El este urmat de consilierii locali (cei de sector – în cazul locuitorilor Bucureştiului), consilierii judeţeni (cei generali – pentru cei care locuiesc în Bucureşti) şi prefect.

Studiul arată că, dintre instituţiile administraţiei locale, cele mai multe dintre persoanele intervievate manifestă un grad ridicat de încredere (multă şi foarte multă) în primăria localităţii în care trăiesc (43%), iar cea mai scăzută proporţie pentru consiliile judeţene, respectiv consiliul general în Bucureşti (29%).

În acelaşi timp, un procent semnificativ al subiecţilor sondajului (54%) declară că au puţină sau foarte puţină încredere în primăria localităţii, respectiv în primăria de sector (65%).

„Doar patru din zece dintre intervievaţi cunosc cine este preşedintele consiliului judeţean, respectiv consiliului general în cazul Bucureştiului; dintre aceştia, doar 38% au multă sau foarte multă încredere în preşedintele consiliului judeţean (preşedintele Consiliului General Bucureşti), iar 58% au puţină sau foarte puţină încredere în acesta. Respondenţii au cea mai puţină încredere în consilierii locali (cei de sector – în cazul locuitorilor Bucureştiului)“, se arată în studiul menţionat.

O treime din participanţii la acest studiu consideră că instituţiile administraţiei locale şi judeţene nu au destulă putere pentru a fi eficiente în dezvoltarea localităţii şi pentru a răspunde la nevoile oamenilor.

Jumătate dintre persoanele intervievate care consideră, în schimb, că instituţiile administraţiei locale şi judeţene au această putere, sunt mulţumite de activitatea administraţiei locale, iar aproximativ trei din zece respondenţi, care consideră că aceste instituţii au puterea de a fi eficiente în dezvoltarea localităţii şi de a răspunde nevoilor oamenilor, nu sunt mulţumiţi de activitatea administraţiei locale.

Părerile respondenţilor cu privire la competenţa oamenilor din administraţia centrală şi cea locală sunt împărţite: 36% dintre cei intervievaţi consideră că cei mai competenţi oameni se află în administraţia locală şi 37% dintre ei consideră că cei mai competenţi oameni se află în guvern, ministere, parlament, agenţii (administraţia centrală).

Un procent semnificativ dintre participanţii la studiu, 77%, consideră că este nevoie de o mai mare descentralizare a puterii dinspre administraţia centrală înspre cea locală.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1235 de persoane, în perioada 12-13 martie.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.