Ziarul electronic al arădenilor

„Strângeri de mâini” între municipiul Arad și orașul Gyula

Municipiul Arad și orașul Gyula din Ungaria va marca 23 de ani de cooperare transfrontalieră prin întâlnirea devenită tradiție „Strângeri de mâini”.

Evenimentul va avea loc marți, la Gyula, când va fi organizată o ședință comună care îi va reuni pe aleșii locali din cele două orașe înfrățite, la sediul Primăriei orașului Gyula.

După ședința comună a celor două consilii locale va urma concertul simfonic „Erkel fără granițe”, la sala Vigadó din Gyula. În program sunt cuprinse piese semnate de Erkel Ferenc, născut la Gyula, muzician, compozitor, dirijor.

La acest eveniment participă Filarmonica de Stat din Arad, Corul Liceului de Muzică „Erkel Ferenc“ din Gyula, Corul de Operă „István Király“ din Budapesta.

În urmă cu 23 de ani, autorităţile arădene şi cele din oraşul maghiar Gyula au semnat un acord de înfrăţire, care a avut la bază scrisoarea lui Imre Susanszki, un elev din Gyula care şi-a dorit ca oamenii care locuiesc de o parte şi de alta a graniţelor să se cunoască mai bine.

Acesta a fost începutul unei activităţi socio-culturale intitulate, simbolic, „Strângeri de mâini”.

Prima acţiune, cu denumirea generică „Strângeri de mâini”, a avut loc în 22 – 26 iunie 1994, la Gyula şi la Arad, sub înaltul patronaj al lui Catherine Lalumiére, secretar general al Consiliului Europei.

Acţiunea „Strângeri de Mâini” a însemnat, de-a lungul timpului, schimburi de experienţă între scriitori, pedagogi, jurnalişti, politologi, sociologi, oameni de afaceri, ecologişti, specialişti în diverse domenii.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.