Ziarul electronic al arădenilor

Stefan W. Hell, Doctor Honoris Causa al UBB

hellStefan W. Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, a primit marţi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai.

Născut în România, la Arad, în 1962, Stefan Hell provine dintr-o familie ai cărei strămoşi fac parte din rândul şvabilor ajunşi în Banat după 1718, „într-un Banat abia recuperat de casa de Habsburg de la Imperiul Otoman“, după cum a explicat Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, în discursul său rostit la începutul ceremoniei. Ulterior, în adolescenţă, Stephan Hell a părăsit ţara, împreună cu părinţii săi, pentru a se stabili în Germania.

„Profesorul Stefan Walter Hell, cum ştiţi, s-a născut la Arad şi până la vârsta de 16 ani a trăit în România şi a primit primele noţiuni de viaţă şi de educaţie la Sântana, apoi la Timişoara. Din mărturisirile ulterioare reiese că savantul, desăvârşindu-şi formaţia şi afirmat apoi în Germania şi în tot Occidentul, nu a uitat niciodată această bază de învăţătură primită în România. Într-o Românie nu prea confortabilă pentru toţi locuitorii ei, dar de care îşi aduce mereu aminte şi pe care o preţuieşte“, a declarat Ioan Aurel Pop.

De altfel, profesorul german a povestit chiar el, în timpul ceremoniei, că odată ajuns în Germania a susţinut o serie de examene la care a obţinut cele mai mari note atât la matematică, cât şi la fizică, dar, surprinzător pentru profesorii săi de atunci, şi la limba germană.

„După cum ştiţi, mulţi etnici germani au profitat de şansa de a pleca din ţară. Era clar că comunismul nu era cel mai propice mediu politic şi am reuşit să plecăm din ţară legal, în 1978, într-un orăşel industrial aflat pe malul Rinului. Am reuşit acolo în şcoală de fapt destul de bine, pentru că aveam o educaţie excelentă cu care veneam din România. Am fost cel mai bun la matematică şi la fizică, dar şi la germană“, a spus Hell, care a adăugat că pregătirea sa şcolară de acasă a fost echivalată în Germania unei clase cu un an mai mare.

Stefan W. Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, alături de alţi doi oameni de ştiinţă, pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente, este cetăţean german de origine română, născut în 1962 la Arad.

CITITI SI:

Arădeanul Stefan W. Hell și-a ridicat premiul Nobel

Monografii: Prof. dr. Stefan W. Hell, un sântănean pentru Nobel

Distincția județului Arad pentru Stefan Hell și Edward Luttwak

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.