Ziarul electronic al arădenilor

Stefan W. Hell, cetățean de onoare al orașului Sântana

13254557_284253545252439_164919621356247705_nLaureatul Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, Stefan W. Hell, a revenit, joi, la Sântana, unde a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului.

Omul de ştiinţă a dezvăluit cum a fost de ştiinţă: un profesor i-a spus că dealul care se vedea pe geam ar putea intra în penarul său.

“Cel mai important eveniment din istoria învăţământului din oraşul Sântana”. Aşa au catalogat evenimentul de joi autorităţile locale.

La aniversarea celor 265 de ani de învăţământ din localitate a participat chiar cel mai bun absolvent al tuturor generaţiilor de elevi care au trecut pe aici: cercetătorul Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 2014.

Reputatul om de ştiinţă a participat la serbarea festivă a claselor a 12-a, un motiv în plus pentru ca elevii să fie încurajaţi să îşi continue studiile. Evenimentul a cuprins şi momente de dansuri populare româneşti şi germane, motive în plus pentru a-i aduce aminte câştigătorului premiului Nobel despre copilăria petrecută în Sântana.

“Când am plecat din Sântana, cu părinţii cu trenul, era în dimineaţa de 7 aprilie 1978 şi aveam 15 ani, credeam că mă voi întoarce în vizită un an sau doi mai târziu, ca majoritatea celor care au plecat din Sântana ca să înceapă o nouă viaţă în Germania.

Gândeam aşa cu atât mai mult cu cât nu aveam rude apropiate în Germania, bunicii din partea mamei mele şi tatălui meu, ca şi rudele şi prietenii rămăseseră toţi în Sântana, până şi câinele, căţelul, pe care îl credeam cel mai inteligent din lume. Omul nu ştie niciodată ce îi rezervă viitorul, lucrurile nu s-au întâmplat aşa cum credeam şi nu m-am putut întoarce până în 2012, la peste 34 de ani de când am plecat.

Aveam aproape 50 de ani şi am venit aici cu soţia mea şi cu cei trei copii ai noştri, născuţi în Germania. (…) Sântana rămâne un oraş prietenos. (…) Staţia de tren de unde am plecat în anii ‘70 a rămas tot acolo şi poate e doar o impresie, dar mi s-a părut că am văzut chiar unele dintre trenurile de pe atunci”, şi-a început Stefan Hell povestea.

Şi-a amintit de casa în care “şi-a petrecut copilăria, a învăţat să meargă, să vorbească, a luat contact cu lumea”.

Stefan Hell a retrăit amintiri din vremea copilăriei, rememorând întâmplări care i-au rămas în memorie peste ani şi ani, indiferent unde a ajuns.

Consiliul Local al oraşului s-a întrunit tot la şcoală în cadrul unei şedinţe festive cu un singur punct pe ordinea de zi… acordarea titlului de cetăţean de onoare cercetătorului Stefan Hell, aflat pentru prima dată, după ce a câştigat preţiosul premiu, în localitatea în care s-a născut. Proiectul a trecut cu unanimitate.

După ce a primit placheta şi diploma, apreciatul cercetător a scris câteva cuvinte în cartea de onoare a liceului.

sursa: Mediafax

foto: Facebook

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.