Ziarul electronic al arădenilor

Steagurile folosite de arădeni la Marea Unire vor fi recondiționate

Steagurile pe care arădenii le-au confecționat și le-au folosit în preajma Marii Uniri de la 1918 vor fi recondiționate, urmând să fie puse în valoare în anul în care se împlinesc 100 de ani de la acest eveniment din istoria românilor.

Consiliul Județean Arad, prin Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” și în colaborare cu Asociația culturală „Astra arădeană – 1863” a demarat o amplă acțiune de reconstituire a steagurilor românești de la 1918, simboluri naționale pe care arădenii le-au confecționat și le-au folosit în preajma Marii Uniri.

„Steagurile tricolore au fost utilizate fie de către Gărzile Naționale Române – organisme militare create în toamna anului 1918, pentru a asigura pacea și ordinea în zonele locuite de români – fie de către delegațiile care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, pentru a vota și a susține Marea Unire. După ce erau confecționate, steagurile naționale erau sfințite în biserici, cu întregul ceremonial aferent. Profesorul dr. Augustin Mureșan, reputatul specialist arădean în heraldică, se ocupă nemijlocit de reconstituirea acestor steaguri naționale, utilizând în acest sens fotografii și însemnări din toamna anului 1918“, au spus reprezentanții Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”.

Duminica trecută, o delegație arădeană compusă din Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”, prof. univ. dr. Marius Grec, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Gheorghe Păcurar și prof. dr. Augustin Mureșan, de la Complexul Muxeal Arad au predat bisericii ortodoxe din Cuvin drapelul Comendei Gărzii Naționale din localitate.

„Acest simbol național fusese sfințit chiar în ziua de 1 Decembrie 1918, în salvele de foc ale celor 70 de gardiști români din Cuvin, iar emoția momentului a fost cu atât mai mare, cu cât prof. univ. dr. Gheorghe Păcurar este chiar nepotul primarului cuvinean de atunci, Stoi Sârbu, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia“, au mai menționat cei de la Biblioteca Județeană.

„Este o acțiune excelentă, care vine să pună în valoare și să patrimonializeze simbolurile naționale de acum 100 de ani, când arădenii coordonau întreaga mișcare națională pentru Unirea Transilvaniei cu România”, a declarat Corneliu Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc.

După ce a fost sfințit de părintele Petru Jula, drapelul Comandei Gărzii Naționale din Cuvin a fost așezat în biserică la loc de cinste, lângă strana din stânga sfântului altar.

Următorul drapel aflat în lucru este cel al Gărzii Naționale Române din Secusigiu.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.