Ziarul electronic al arădenilor

Statuia legendarului Iosif Petschovschi, amplasată în fața Arenei „Francisc Neuman“

O statuie a fostului mare fotbalist Iosif Petschovschi a fost dezvelită în fața Arenei „Francisc Neuman” din Arad, în prezența a sute de fani

La evenimentul care a avut loc sâmbătă, au fost prezenți, printre alții, Joe Petschovschi, nepotul legendarului fotbalist, Călin Bibarț, primarul din Arad, Mircea Rednic, antrenorul echipei UTA, fostul arbitru Ioan Igna și reprezentanți ai Suporter Club UTA. Iar printre foștii fotbaliștii ai Aradului s-au mai numărat Axente, Biro, Metskas, Vazci II, Bedea, Grad, Mutică, Șerban, Botiș și Negrău.

Statuia din bronz a marelui fotbalist a fost comandată anul trecut de Asociația Suporter Club UTA. E sculptată de Rudolf Kocsis și e plătită în mare parte de Cătălin Juncan, unul din grupul celor patru oameni de afaceri arădeni care au dorit să preia clubul de la Alexandru Meszar, președintele de facto al grupării arădene.

„Mă bucur că, în sfârșit, bunicul meu s-a întors acasă. Suntem puși în fața faptelor unor oameni care mi-au devenit dragi, celor din Suporter Club UTA”, a spus  Joe Petschovschi, citat de gsp.ro.

Conform sursei citate, artistul plastic Rudolf Kocsis a declarat că: „Mi l-am imaginat pe Petschovschi în puterea maximă a hotărârii de sine. I-am schițat și un ușor zâmbet, așa cum l-am văzut în fotografii”.

Cine a fost Iosif Petschovschi

Are 6 titluri de campion: 3 cu UTA Arad, două cu CCA București și unul în campionatul Ungariei, în tricoul lui Nagyvaradi AC (CAO Oradea)

A strâns 32 de partide în care a înscris de 11 ori pentru echipa națională a României, plus alte 3 jocuri pentru selecționata maghiară

S-a născut la Timișoara și s-a stins la Arad, în urma unei boli incurabile. A trăit în perioada 2 iulie 1921 – 6 octombrie 1968.

Petschovschi a evoluat pe toate posturile, inclusiv cel de portar! Se întâmpla într-o partidă cu Gaz Metan Mediaș, în care a reușit să nu primească gol o jumătate de oră.

A fost primul fotbalist care a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1952

Ca urmare a spiritului de fair-play pe care îl avea, zeci de ani s-a acordat un trofeu onorific celui mai sportiv public din România, în fiecare sezon. Acesta s-a chemat Trofeul Petschovschi.

O statuie a celebrului fotbalist Iosif Petschovschi a fost regăsită după 8 ani

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.