Ziarul electronic al arădenilor

Sărbători fariseice

Ar trebui să încep cu mesaje pascale, dată fiind atmosfera de sărbătoare care ne înconjoară. Însă, ne înconjoară și fariseismul, iar acest termen – tot cu semnificații biblice – ne duce departe de liniștea sufletească a Paștilor.

Teofil Grădinaru

Clasa politică, în întregul ei, păstrează o pace formală, cu ocazia Paștilor. Atacurile s-au rărit, dar nu e decât praf în ochi oamenilor simpli. În culise, fariseismul atinge cote alarmante. Săbiile se ascut, iar după sărbători o să vedeți violența acumulată a declarațiilor.

Puterea are două obiective. Primul: tirul intern între cele două tabere care se bat pentru supremație (să fim serioși, candidatura lui Paleologu e tot o formă de fariseism politic), iar ca obiectiv cu bătaie lungă este „împăcarea cu electoratul“, cum a creionat-o Băsescu.

Opoziția are un singur obiectiv: să atace ambele obiective ale Puterii. Adică să tulbure cât mai mult apele PDL, doar-doar se va scinda partidul și, în paralel, să decredibilizeze guvernul.

Privind ambele ipostaze din punct de vedere strict politic, poziția tuturor pare normală. Dar, dat fiind faptul că „muniția“ este chiar populația, avem o problemă.

Românii s-au săturat de criză. Românii s-au săturat, mai ales, de o criză indusă. Am prieteni care nu mai vor să audă de politică. Acești prieteni simt că politica nu-i ajută cu nimic. Sunt convinși că, cu sau fără ei, politica merge înainte. Așa cum, indiferent dacă numărăm sau nu zilele săptămânii, după joi vine vineri.

Și-atunci?De ce acest asalt asupra bieților cetățeni?De ce aparenta liniște de dinaintea Paștilor ne dă deja fiori față de bombardamentul mediatic ce va să vină? Cu alte cuvinte, cu ce v-am greșit, dragă clasă politică?

Poate ar trebui să-mi pară rău că în Săptămâna Mare îmi exersez cuvinte de obidă asupra întregii clase politice. Poate că ar fi trebuit să fiu mai cuvios și cuviincios.

Dar, cred că păcatul mai mare era dacă tăceam, deși sunt și eu puțin fariseu, deoarece sunt angrenat oarecum politic.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.