Ziarul electronic al arădenilor

Sondaj. Preferinţele electoratului cu privire la alegerile prezidenţiale

Un sondaj realizat de Socio-Data, în perioada 16 – 20 septembrie 2019, arată preferinţele electoratului cu privire la alegerile prezidenţiale din acest an.

Astfel, Klaus Iohannis se află pe primul loc, cu 40%, în scădere faţă de săptămâna trecută, pe locul 2 Viorica Dăncilă- 19%, iar pe locul 3 Mircea Diaconu-16%.

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare şi ar candida următoarele partide sau alianţe, Dvs. cu ce partid aţi vota”, sondajul arată că PNL ar obţine 28% (în scădere faţă de primele două săptămâni din septembrie, când partidul era cotat la 32%, potrivit sursei citate),

PSD este creditat cu 25% (faţă de 26% –  săptămâna precedentă şi 22% în ultima săptămână din august).

Alianţa USR PLUS ar beneficia de 22% din voturi, Pro România – 9%, ALDE – 4%, UDMR ŞI PMP câte 5%.

Acelaşi sondaj arată opţiunea alegătorilor legat de prezidenţiale. Aşadar, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, actualul preşedinte Klaus Iohannis ar obţine 40%, în scădere faţă de săptămâna precedentă, când ar fi obţinut, potrivit aceleiaşi surse, 46%.

Pe locul doi se află Viorica Dăncilă, cu 19% (în creştere cu două procente), urmată de Mircea Diaconu – 16%, Dan Barna – 15%. Theodor Paleologu – 5%, Kelemen Hunor – 3%.

La întrebarea „Indiferent de optiunea dvs. de vot, cine credeti ca va intra in turul 2 al alegerilor prezidentiale, dintre urmatorii?”, răspunsurile arată că: Dan Barna este candidatul considerat cu 30% şanse pentru a intra în turul doi, Viorica Dăncilă – 33%, Mircea Diaconu – 18%.

Legat de „Pactul pentru Bunăstarea Romanilor”, 38% dintre cei intervievaţi au o părere bună, în timp ce 18% o părere foarte proastă. 70% dintre cei chestionaţi sunt de părere că şi partidele din Opoziţie ar trebui să îl semneze, 19% cred că nu ar trebui, iar 11% susţin că nu ştiu sau au preferat să nu răspundă.

Sondajul national a fost realizat de Socio-Data cercetare socială, în perioada 16 – 20 septembrie 2019, pe un volum de 1070 subiecţi.

Metoda de cercetare este prin intermediul chestionarului, iar universul este populaţia neinstituţionalizată la nivel national cu vârsta de 18+.

sursa: Mediafax

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.