Ziarul electronic al arădenilor

Sondaj. Peste un sfert dintre români se declară în favoarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex

Peste un sfert dintre români se declară în favoarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.

Astfel, 26% dintre români susţin dreptul persoanelor de acelaşi sex pentru a-şi întemeia legal o familie, potrivit unui sondaj realizat de institutul american Pew Research Center, care mai arată că susţinerea pentru căsătoriile între persoanele de acelaşi sex este redusă în ţările majoritar ortodoxe.

Acest sondaj – care conţine date adunate din 18 ţări central şi est-europene – relevă că susţinerea pentru căsătoriile între persoanele de acelaşi sex este redusă în ţările majoritar ortodoxe, cei mai reticenţi la această idee fiind respondenţii din Georgia (3%), Armenia (3%), Rusia (5%) şi Republica Moldova (5%).

Conform sondajului, 26% dintre români ar fi în favoarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.

Această proporţie este influenţată de educaţie şi vârstă.

Tinerii cu vârste sub 35 de ani se declară favorabili căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, prin comparaţie cu alte categorii de vârstă. În acelaşi timp, cei cu studii universitare sunt mai înclinaţi să susţină dreptul la căsătorie al persoanelor de acelaşi sex.

Ideea că societatea ar trebui să respingă homosexualitatea este susţinută de 85% dintre respondenţii români. Însă, aceste date diferă de la o categorie de vârstă la alta, o proporţie de 76% dintre românii cu vârste sub 35 de ani cred că societatea ar trebui să respingă homosexualitatea, în vreme ce acest număr ajunge la 88% pentru persoanele de peste 35 de ani.

Respingerea homosexualităţii este o idee mult mai largă împărtăşită în ţările majoritar ortodoxe, prin comparaţie cu statele unde populaţia este mai degrabă catolică. În acest sens, 54% dintre maghiari cred că homosexualitatea ar trebui respinsă, iar această proporţie scade la 47% în Polonia.

Acest studiu conţine date adunate din 18 ţări central şi est-europene, unde credinţele religioase ocupă un loc important în societate. Printre ţările incluse în studiu se numără Armenia, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia şi Ucraina.

Pentru România, datele au fost colectate prin interviuri asistate de calculator în perioada 1 iulie – 18 octombrie 2015.

De asemenea, acest sondaj a avut un eşantion de 1.361 de români, iar marja de eroare este aproximată la +/-  4,5 puncte.

Parlamentarii români au votat în urmă cu două zile pentru organizarea unui referendum pe tema definiţiei familiei „care se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

sursa: News.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.