Ziarul electronic al arădenilor

Sondaj IRES: Jumătate dintre români nu au încredere în partide

11-billion-peopleUnul din trei români au o părere foarte proastă despre partidele politice, 55% au foarte puţină încredere în acestea, în timp ce peste jumătate dintre români consideră că PCR a fost un partid mai bun decât actualele formaţiuni, potrivit unui studiu IRES.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a făcut public un studiu politic realizat în data de 2 februarie 2016.

Astfel, potrivit studiului, 37% dintre dintre români au o părere foarte proastă despre partidele din România, în timp ce 18% au o părere bună şi 1% foarte bună.

De asemenea, 55% dintre cei intervievaţi au foarte puţină încredere în partide, iar 0,3% au foarte multă încredere în acestea.

La întrebarea ”Ale cui interese credeţi că le reprezintă partidele actuale din România”, 47% au răspuns ”ale liderilor politici”, 39% au spus ”ale membrilor de partid” şi 6% cred că interesele le sunt reprezentate de partide.

Cei intervievaţi au mai fost întrebaţi şi care este primul cuvânt care le vine în minte atunci când se gândesc la partidele politice din România, 29% răspunzând că nu ştiu, 12% – hoţi/ furt/ escrocherie, 10% – corupţie/ mită şi 1% – corectitudine/ dreptate.

Studiul mai relevă faptul că 60% dintre cei chestionaţi cred că partidele din România ar trebui să facă o politică  naţională, 31 de procente cred că politica ar trebui să fie pro-occidentală şi 1% pro-rusă.

Pe de altă parte, potrivit aceluiaşi studiu, 59% dintre cei intervievaţi preferă politicieni independenţi, 30% îi preferă pe cei afliliaţi politic.

Atunci când se duc la vot, pentru 51% contează, în alegerea pe care o fac, calităţile persoanei care candidează, pentru 32% contează programul partidului şi pentru 7% ambele în egală măsură.

La întrebarea ”dacă pe scena politică ar apărea un partid nou, aţi fi dispus să-l votaţi”, 41% au răspuns că da, în timp ce 38% au spus că nu.

După alegerile locale şi generale din acest an 43% dintre cei intervievaţi cred că situaţia din România va fi la fel, 34% cred că se va îmbunătăţi şi 17% sunt de părere că situaţia se va înrăutăţi.

Tot acelaşi studiu relevă faptul că 21% dintre români recunosc că au fost membri ai PCR înainte de 1989, în timp ce 78% spun că nu au făcut parte din Partidul Comunist Român.

Cu toate acestea, 52% dintre români cred că PCR a fost mai bun comparativ cu partidele actuale, 18 procente îl consideră mai prost şi 8% îl văd la fel ca pe formaţiunile de pe scena politică din prezent.

Totodată, 81% dintre români cred că migraţia de la un partid la altul a parlamentarilor şi a aleşilor locali ar trebui interzisă, 12% cred că ar trebui permisă şi 7% nu au ştiut ce să răspundă.

La întrebarea ”dintre partidele actuale, care credeţi că este cel mai bun”, 30% au răspuns PSD, 27% au spus că niciunul, 17% au răspuns PNL, 4% ALDE şi 2% MP.

De asemenea, 26% dintre români cred că PSD este partidul care le reprezintă cel mai bine interesele în acest moment, 16% cred că PNL şi 27% consideră că niciun partid nu le reprezintă interesele.

Sondajul a fost realizat în data de 2 februarie, pe un eşantion de 1199 de subiecţi cu vârste de peste 18 ani, marja de eroare fiind de +/- 2,9%.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.