Ziarul electronic al arădenilor

Sondaj: Ce hobby-uri au arădenii

imagesÎn mare parte, arădenii nu practică niciun hobby cu semificaţie culturală, însă printre pasiunile lor se numără lucrul manual, pictura şi dansul.

Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii care au realizat sondajul intitulat “Practicile culturale ale arădenilor”, la comanda Centrului Municipal de Cultură Arad.

Astfel, la capitolul “Hobby-uri şi practici de autor” la întrebarea “Aţi încercat vreodată să realizaţi creaţii culturale”, 17 la sută dintre repondeţi au răspuns că au încercat să scrie versuri, 13 la sută au încercat să picteze, 11 la sută au încercat să facă fotografii artistice şi 7 la sută au încercat să facă muzică şi 6 la sută au încercat să scrie proză şi piese de teatru.

În proporţie de 5 la sută repondenţii au spus că au scris pe blogul personal, iar în proporţie de 4 la sută au scris articole de presă, în timp ce 3 la sută au încercat să sculpteze.

“Ponderea celor care nu au încercat vreodată să realizeze creații culturale este de 70%”, se arată în sondaj.

La întrebarea “În ultimul an cât de des aţi practicat următoarele activităţi?” cel mai mare procent, 9,8 la sută este format din arădenii care au postat fotografii pe internet (reţele de socializare), iar un procent de 8,4 la sută dintre repondenţi au comentat pe unele pagini de internet.

În proporţie de 5,4 la sută, arădenii au răspuns că au practicat lucrul manual, iar 4,2 la sută au pictat, desenat, sculptat. Totodată, 2,9 la sută dintre repondenţi au spus că au dansat în public, 2,5 la sută au scrist pe blogul personal iar 2,4 la sută au desfăşurat activităţi de voluntariat.

De asemenea, 2,3 la sută dintre cei intervievaţi au spus că au participat la activităţi/festivităţi ale unei comunităţi tradiţionale, în timp ce 2,2 la sută au cântat într-un cor/formaţie, iar 2,1 la sută au cântat la un instrument.

Din acelaşi sondaj mai reiese că, cei mai mulți dintre arădeni nu au hobbyul colecționării (79%), acesta fiind mai frecvent printre tineri și adulți și printre cei mai educați.

La întrebarea “Colecţionaţi ceva?”, 79 la sută dintre cei chestionaţi au răspuns “nu”, 19 la sută au răspuns “da”.

Un procent de 15 la sută dintre cei care colecţionează ceva au peste 64 de ani,

Sondajul a fost realizat de Asociaţia Film ETC, în luna mai a acestui an, pe baza unui eșantion aleatoriu stratificat multistadial de 569 subiecți, pentru care marja de eroare de așteptat este de 4-5%.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.