Ziarul electronic al arădenilor

Sondaj: Câte încredere au românii în Klaus Iohannis și Dacian Cioloș

iohannis ciolosPreședintele Klaus Iohannis are cea mai mare cotă de încredere (64%), în timp ce premierul Dacian Cioloș se bucură încrederea a 50% dintre români, relevă Barometrul de opinie “Piața Politică” realizat în perioada 2-6 decembrie.

La întrebarea “Mai degrabă aveți încredere” în următoarele personalități, 64% dintre repondenți au răspuns afirmativ în cazul lui Klaus Iohannis, 56% — Mugur Isărescu, 50% — Dacian Cioloș, 42% — Laura Codruța Kovesi.

Profilul general al lui Klaus Iohannis și Dacian Cioloș este unul pozitiv, în cazul președintelui principalul atribut asociat liber de respondenți este cinstit, iar în cazul premierului educația, competența, menționează sursa citată.

46% dintre subiecții cercetării susțin că România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 44% cred că direcția este bună. Apartenența la Uniunea Europeană este evaluată pozitiv de către majoritatea respondenților — 58%, iar 33% cred că efectele integrării României în UE sunt mai degrabă negative.

Lupta împotriva corupției (57%), locurile de muncă (56%), tăierile ilegale de păduri (54%) și serviciile de sănătate (52%) reprezintă subiectele cele mai importante pentru cetățeni.

„După instalarea Guvernului Cioloș: există o așteptare general pozitivă față de acesta de a îmbunătăți situația României (57%), totuși, majoritatea, 53%, cred că va sta doar un an în funcție, soluția tehnocraților este bine primită de 59%, prin comparație cu soluția unui guvern politic, mai mulți cred că este doar parțial independent (44%) sau că se află total sub influență politică (28%)”, mai menționează Barometrul de opinie.

Astfel, 59% dintre cetățeni consideră că soluția cea mai potrivită după căderea Guvernului Ponta era un guvern format din tehnocrați din afara partidelor, iar 44% cred că Guvernul Cioloș este parțial independent de partide, în timp ce 14% cred că este total independent și 28% că este în totalitate sub influența partidelor.

Sondajul a fost realizat de Agenția de Rating Politic în perioada 2-6 decembrie 2015, pe un eșantion reprezentativ pentru populația României de 950 de persoane, cu interviuri telefonice și are o eroare de 3,2%.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.