Ziarul electronic al arădenilor

Solstiţiul de vară 2023. 21 iunie este cea mai lungă zi din an

Solstițiul de vară 2023 este pe data de 21 iunie, la ora 17.58, zi în care este marcat începutul verii astronomice în emisfera nordică. Este ziua în care Soarele răsare la cea mai nordică poziție a sa.

Solstițiul de vară este cea mai lungă zi din an, mai exact ziua cu cele mai multe ore de lumină naturală, în timp ce noaptea este mai scurtă.

În ziua solstițiului de vară, soarele atinge cel mai înalt punct, iar durata zilei este cea mai mare din restul anului. Ziua reprezintă începutul verii din punct de vedere astronomic, nu doar calendaristic.

Ce este solstițiul de vară

Ziua Soarelui, sau solstițiul de vară, este ziua în care există o aliniere perfectă a axei Pământului pe direcția Soarelui. Denumirea este explicată prin sintagma „soarele stă”, moment în care are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui.

De asemenea, cuvântul are etimologie dublă. Provine din latinescul „solstitium”, care înseamnă „solstițiu”, și din franțuzescul „solstice”. Substantivul solstitium este format din cuvântul latin „sol”, „solis”, „solem” – Soare și „stitium”, derivat al verbului „sisto”, „sistere”, „stiti”, „statum” – a opri, a rămâne constant, a face să stea, a se menține.

Din momentul solstițiului de vară, ziua începe să scadă și durata nopții începe să crească timp de 6 luni, până când este momentul solstițiului de iarnă.

Cum se sărbătorește solstițiul de vară în România

La români, solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, marcată în ziua de 24 iunie. Este una din cele mai mari sărbători păgâne ale anului. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele.

Potrivit tradițiilor, în România, solstițiul de vară se serbează prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai cel mai ridicat.

Oamenii se rotesc în jurul rugurilor aprinse, apoi aruncă nişte brâuri de pelin în foc, pentru ca, alături de acestea, să ardă toate posibilele necazuri care se puteau abate asupra lor. Se mai spune că cine va trece prin foc sau vă sări peste el în această noapte va fi apărat de boli, de duhuri rele şi va fi fericit.

În ajunul Sânzienelor, fetele şi băieţii care urmează a se căsători se adună spre seară în sat. Flăcăii aprind ruguri. Fetele mari culeg de pe câmp flori de sânziene şi împletesc cununi. Apoi aruncă peste case coroniţele. Dacă se lovesc sau se agaţă de horn, vestesc o cununie apropiată.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.