Ziarul electronic al arădenilor

Solstiţiul de iarnă 2016. Începe iarna astronomică

foto26-300x193Solstițiul de iarnă reprezintă cea mai lungă noapte din an, fiind opusul solstițiului de vară, care reprezintă cea mai lungă zi din an.

Aceasta se întâmplă în emisfera nordică, în vreme ce în emisfera sudică situația stă invers – de exemplu, pentru Australia, cea mai lungă zi din an are loc acum, în decembrie.

Pe 21 decembrie 2016, solstițiul de iarnă are loc la ora 10.44 (UT – universal time), iar la noi, în România, are loc la ora 12.44.

La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el “urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont.

În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București). Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.

Conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, ca în fiecare an, deşi iarna meteorologică soseşte încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstiţiul de iarnă.

El este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.

Cuvântul „solstiţiu” provine din latinescul “solstitium” (“sol” – soare, “sistere” – nemişcat).

Solstiţiul de iarnă a fost, de-a lungul istoriei, prilej de numeroase sărbători, festivaluri păgâne şi serbări religioase.

La romani, el era asociat Saturnaliei, o sărbătoare în onoarea zeului roman Saturn, timp al distracţiior, băuturii în exces şi orgiilor, care se termina cu sacrificii umane.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.