Ziarul electronic al arădenilor

Solstiţiu de vară: 21 iunie, cea mai lungă zi din 2016

solstitiuSolstiţiul de vară din 2016, ce va avea loc pe 21 iunie, va coincide, pentru prima dată în ultimii 50 de ani, cu fenomenul de Lună plină.

Pentru prima dată după 1967, cea mai lungă zi a anului – cunoscută sub numele de solstiţiu de vară – va coincide cu Luna plină, care, din acest motiv, a fost denumită „Lună-Căpşună”.

În pofida acestei denumiri, Luna nu va fi colorată în roşu sau în roz în noaptea de 20 spre 21 iunie. Numele de „Lună-Căpşună” a fost dat de triburile din America de Nord pentru a defini Luna plină din iunie, care semnala, potrivit credinţelor lor, începutul sezonului de culegere a căpşunelor.

În acest an, Luna plină din iunie va marca o coincideţă rară, deoarece fenomenul se va produce în acelaşi timp cu solstiţiul de vară.

În România, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, solstiţiul de vară 2016 se va produce pe 21 iunie la ora 01.34.

Ziua cea mai lungă a anului 2016 va avea în România o durată de 15 ore şi 32 de minute, iar cea mai scurtă noapte din acest an va avea o durată de 8 ore şi 28 de minute.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Psihologii atrag atenția că schimbările astronomice îi influențează pe oameni la solstițiul de vară, aceștia fiind predispuși la atacuri de panică sau chiar dificultăți de atenție. De asemenea, nervii lor pot să cedeze mai ușor.

CITITI SI: Solstiţiul de vară. Tradiţii şi superstiţii în cea mai lungă zi din an

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.