Ziarul electronic al arădenilor

Solstiţiu de vară: 21 iunie, cea mai lungă zi din 2015

solstitiuData de 21 iunie este momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice. La această dată este cea mai lungă zi şi cea mai scurtă noapte a anului.

Solstiţiul de vară 2015 are loc duminică, 21 iunie, ora 19.38. Prima zi de vară va avea o durată de 15 ore 32 de minute, iar noaptea va dura doar de 8 ore şi 28 de minute.

Denumirea de solstițiu („Soarele stă“) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcarii Soarelui în raport cu declinațiile acestuia.

Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m.

Din acelasi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor “nopți albe”.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Psihologii atrag atenția că schimbările astronomice îi influențează pe oameni la solstițiul de vară, aceștia fiind predispuși la atacuri de panică sau chiar dificultăți de atenție. De asemenea, nervii lor pot să cedeze mai ușor.

Următoarele momente importante din punct de vedere astronomic sunt echinocțiul de toamnă, care va avea loc în 23 septembrie (ora 11.20), și solstițiul de iarna, care va fi în data de 21 decembrie (ora 6.48) și va marca începutul iernii astronomice în emisfera nordică.

Tradiţii la români

La români, solstiţiul de vară este apropiat şi legat de sărbătoarea Sânzienelor, marcată pe data de 24 iunie.

Sânzienele sunt făpturi magice, aeriene şi silvice, care au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum şi însuşiri de leac florilor, belşug în câmpii şi fertilitate animalelor.

Coroniţele de Sânziene lăsate noaptea afară puteau asigura fetele că vor face nuntă în vară, dacă erau găsite dimineaţa acoperite de rouă.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.