În a 3-a duminică după Paşti, a Mironosiţelor, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială din satul Dud, Protopopiatul Ineu.
La sosirea în localitate a fost aşteptat de soborul slujitor, avându-l în frunte pe părintele Adrian Zaha, protopopul Ineului.
La momentul rânduit, credincioşii au ascultat cuvântul de învăţătură rostit de Inaltpreasfinţitul Părinte Timotei, pus sub titlul: ,,Slujire aleasă” (cf. pericopelor scripturistice ale duminicii, Fp. Ap. 6; Mc. 15; 16), adică despre modelul mironosiţelor sau miroforelor şi purtătoarelor de mir, numele pe care l-au legat de rostul avut, mai ales la vremea Pătimirilor Mântuitorului.
Împlinind şi cultul pentru cei adormiţi, pentru care au fost şi în măsură de a vesti cele dintâi Învierea lui Hristos Domnul. Apropierea lor de Maica Domnului redă şi mai mult sensul misiunii lor în Biserică. Citirile zilei, referindu-se ş la diaconat, adaugă încă o învăţătură despre ceea ce înseamnă şi numirea de ,,întocmai cu apostolii” pentru unele dintre ele, precum şi despre rolul femeii în Biserică, societate şi familie, practicând virtuţile teologice, morale şi sociale, spre asigurarea unor legături de nivel între oameni, precum şi a progresului şi păcii pe pământ.
O slujire aleasă, în acest cadru, a revenit totdeauna cinului monahal, istoria bisericească făcând referire la diaconiţe şi călugăriţe. Totodată, de menţionat modul local, în care credincioasele de totdeauna au cultivat valorile creştine, ilustrativ fiind faptul înfiinţării în parohie a muzeului parohial cu exponate de etnografie, a mai adăugat Ierarhul.
După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit o slujbă de sfințire a muzeului etnografic din satul Dud.
La acest eveniment din viaţa parohiei au participat mulţi tineri credincioşi care au rămas impresionaţi de slujba sfinţirii muzeului, dar şi de exponatele pe care le-au văzut.
În colecţia muzeului etnografic al satului Dud se găsesc următoarele obiecte ale gospodăriei tradiţionale româneşti: patul ţărănesc cu strujac, masa veche si două scaune, lada de zestre, pătuţ mic de copil, farfurii vechi si ştergare ( prosoape) populare, căruţă cu roţi de lemn, război de ţesut, urzoiul, troaca de frământat pâinea, vârtelniţa, furca de tors lâna, un dulap vechi, fierul de călcat cu cărbuni, o laviţă (bancă) foarte veche, oale vechi de pământ, uşile împărăteşti vechi ale iconostasului, ripide vechi, icoanele Mântuitorului Hristos si ale Maicii Domnului, titera, tulnicul, piua, costume vechi populare.
La final, părintele paroh Achim Giani a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru acest deosebit popas duhovnicesc săvârşit în mijlocul credincioşilor din parohia Dud, oficialităţilor şi tuturor credincioşilor care au participat la acest deosebit eveniment al satului.
Protos. dr. Iustin Popovici