Ziarul electronic al arădenilor

Situație de urgență. Arădenii riscă să rămână în gunoaie

gunoaieComitetul Municipal pentru Situații de Urgență a fost convocat vineri, după ce în ședința Consiliului Local Municipal Arad nu a fost aprobat proiectul privind asigurarea continuității serviciilor publice de colectare a deșeurilor menajere, iar viceprimarul Călin Bibarț a spus că trebuie găsită o soluție pentru ca arădenii să nu rămână în gunoaie.

Unul dintre proiectele supuse aprobării în ședința de vineri a Consiliului Local Municipal Arad a fost cel privind unele măsuri pentru asigurarea continuităţii serviciului public de salubrizare menajeră în municipiu.

Proiectul nu a adunat numărul necesar de voturi, astfel că nu a fost aprobat. După ședință, Primăria a transmis un comunicat de presă în care anunță că a fost convocat Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.

„Urmare a situației create în această dimineață prin neaprobarea în Consiliul Local Municipal a măsurilor de asigurare a continuității serviciilor publice de colectare a deșeurilor menajere, respectiv încetarea acestui serviciu începând din 1 noiembrie, a fost convocat Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. Prelungirea excepțională a serviciilor actualului operator de salubritate menajeră din municipiul Arad avea nevoie de votul a 16 consilieri locali pentru a fi aprobată, dar a obținut numai 14 voturi favorabile (reprezentanții PNL, UDMR și consilierul independent Marin Lupaș), ceilalți 6 consilieri prezenți la ședință (reprezenanții PSD) s-au abținut de la vot“, se menționează în comunicatul de presă al Primăriei.

Viceprimarul Călin Bibarț a spus că „s-a săturat ca PSD-ul să acționeze strict politic în ceea ce privește deciziile administrative și că este cazul ca aceștia să își asume răspunderea pentru faptul că sunt mereu împotriva oamenilor“.

„Am avut astăzi ședință de Consiliu pe un subiect foarte important pentru viața de zi cu zi a arădenilor, și anume prelungirea, pe o scurtă perioadă de timp, a contractului de salubrizare, un contract vechi care de-a lungul anilor a fost întotdeauna prelungit la propunerea administrației. Pe acest domeniu, tot ce înseamnă alte proiecte, atât în Arad, cât și în țară sunt blocate, fiind contestate în diferite faze de lucrări. Așa că este singura variantă care a fost asumată de către tot spectrul politic și toți consilierii, când s-a mai prelungit contractul de salubrizare, acum 6 luni, în speranța că se vor debloca procesele în care sunt prinse aceste proceduri.

În cursul zilei de ieri, în comisii s-au explicat toate variantele pe care le avem în această situație, de către juriști și de către echipa tehnică. Toți consilierii au votat pentru în comisii, inclusiv social-democrații, iar azi în plen am avut surpriza să constatăm că în afară de PNL, UDMR și consilierul independent Lupaș, cei de la PSD s-au abținut de la vot, invocând diverse motive false, precum faptul că firma cu care s-ar prelungi acest contract, și anume Polaris, nu ar dori continuarea acestei colaborări“, a spus Călin Bibarț.

Viceprimarul a mai spus că directorul Polaris a fost convocat la discuțiile din plenul CLM.

„I-am pus o întrebare scurtă: doriți să prelungim acest contract pentru o perioadă astfel încât să nu lăsăm Aradul îngropat în gunoaie? Răspunsul reprezentantului Polaris a fost unul pozitiv. Am supus din nou la vot, din nou PSD-ul a refuzat să voteze. Chiar dacă PNL împreună cu UDMR au majoritate în Consiliu, pentru acest proiect erau nevoie de două treimi ca să se aprobe, așa că era necesar și votul PSD. Nefiind obținute cele două treimi de voturi necesare, deși celelalte formațiuni politice au votat pentru că au înțeles gravitatea situației, fără votul PSD proiectul s-a blocat. Trebuie să găsim o soluție pentru că arădenii nu merită să rămână în gunoaie“, a mai spus Bibarț.

Consilierul PSD Adrian Todor a spus că „argumentul că există un principiu al continuităţii serviciilor publice ca fundament pentru încă o prelungire, învăluită în ceaţă, a contractului de colectare a gunoiului nu stă în picioare“.

„Consilierii municipali PSD Arad consideră că legalitatea trebuie să primeze şi tocmai de aceea s-au abţinut la vot în şedinţa CLM de astăzi, în ceea ce priveşte prelungirea contractului de colectare a deşeurilor, având în vedere că demersul nu are un temei legal la bază“, a spus Adrian Todor.

CITITI SI:

Adrian Todor: „PSD Arad nu poate fi partenerul lui Falcă la improvizaţii administrative fără temei legal“

Marin Lupaş: „Aradul nu trebuie inundat cu gunoaie pentru că e campanie electorală”

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.