Ziarul electronic al arădenilor

Sfântul Sava al Serbiei, sărbătorit la biserica sârbească din Arad

Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, clericii și credincioşii ortodocşi sârbi din Arad l-au prăznuit pe Sfântul Sava Nemanja, primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe, întemeietorul şcolilor sârbeşti, al statalităţii şi al diplomaţiei sârbe.

Cu acest prilej, în biserica cu hramul ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a Parohiei Ortodoxe Sârbe Arad-Centru, a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească.

La invitaţia Preasfinţitului Luchian Pantelici, Episcop al Ungariei și administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe a Timişoarei şi a comunităţii credincioşilor ortodocşilor sârbi din parohia Arad- Centru, păstoriţi de părintele protopop Ocnean Plavşici, la Sfânta Liturghie a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, însoțit de Protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului și arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Ierarhii, înconjuraţi de soborul de preoţi şi diaconi, şi în prezenţa credincioşilor ortodocşi sârbi, l-au sărbătorit cum se cuvine pe Sfântul Ierarh Sava (1175 – 27 ianuarie 1235).

La finalul slujbei, Ierarhul sârb a exprimat în cuvinte alese legăturile frăţeşti ale clerului şi credincioşilor sârbi din Arad şi Banat cu Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei, statornicite de-a lungul anilor. Ierarhul sârb i-a dăruit Chiriarhului arădean un exemplar al Triodului (peste 1000 de pagini), tradus de Preasfinția Sa din slavonă în limba sârbă

La rândul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a rostit o alocuţiune privind bunele relaţii dintre cele două biserici la nivel local şi a mulţumit Preasfinţitului Părinte Luchian pentru invitaţie, asigurându-l pe mai departe de o bună relație între cele două biserici ortodoxe, în Eparhia Aradului.

 ***

Sfântul Sava Namanja

Sfântul Sava, întâiul arhiepiscop al Serbiei, s-a născut în anul 1175 și a trecut la cele veșnice în ziua de 14/27 ianuarie 1235, la vârsta de 60 de ani.

Sveti Sava, cum este pomenit de poporul sârb, este considerat una dintre cele mai importante figuri ale istoriei sârbilor. El este fiul cel mic al domnitorului Ștefan Nemanja, purtând numele de Rastko Nemanici, prinţ al Zahulmiei.

Tatăl său a fost canonizat sub numele de ,,Sfântul Simeon, Izvorâtorul de Mir”, care a întemeiat statul medieval sârb, iar fratele lui Ștefan Nemanja, a fost întâiul-încoronat al Serbiei. Spre sfârșitul vieții, mama sfântului, Ana Nemanja, a îmbrățișat și ea viața monahală, sub numele de Anastasia. Pentru viața ei curată, Dumnezeu o va rândui și pe ea în ceata sfinților, fiind prăznuită de Biserica Ortodoxă în ziua de 22 iunie.

Sava se călugăreşte şi devine primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe autocefale, creatorul literaturii şi legislaţiei sârbe, întemeietorul mănăstirii Hilandar de pe Muntele Athos, cel care a redactat prima carte de legi din Serbia, Nomocanonul Sfântului Sava.

Sfântul Sava este cel mai cinstit sfânt din Serbia și Muntenegru, de o venerație deosebită bucurându-se și în Macedonia și Bulgaria.

Este canonizat şi cinstit de Biserica Ortodoxă Sârbă, cea mai mare biserică din lumea ortodoxă, Catedrala din Belgrad, purtându-i numele.

Protos. Iustin Popovici

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.