Ziarul electronic al arădenilor

Sesizare la Parchet pentru un fost primar din Șimand

ioan dan simonAgenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate, precum și existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul lui Ioan Dan Șimon, fost primar al comunei arădene Șimand.

Potrivit ANI, Ioan Dan Șimon s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 – 26 iunie 2012, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de primar, şi calitatea de comerciant persoana fizică în cadrul Șimon Ioan Dan Întreprindere Individuală, „încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003“.

Conform art. 87, alin. (1), lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003, „Funcția de primar și viceprimar […] este incompatibilă cu […] funcția […] administrator, membru al consiliului de administrație […] la societățile comerciale […] precum și la instituțiile publice; calitatea de comerciant persoană fizică”.

De asemenea, în perioada exercitării mandatului de primar, Ioan Șimon, care în prezent este membru în Consiliul Local al comunei Șimand, „a semnat 60 acte, dintre care 56 acte constând în facturi, ordine de plată şi ordonanţări de plată, în suma de 10.263,05 lei (TVA inclus) către S.C. Agro Mesilia Consulting S.R.L., societate comercială în cadrul căreia soţia sa a deţinut funcţia de administrator, prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru soţia lui“.

În art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 se arată că „Primarii […] sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Chișineu Criș, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese.

foto: Facebook

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.