Ziarul electronic al arădenilor

Semnături pentru dezvoltare metropolitană Arad-Timișoara

DSC_3846Primarii din Arad și Timișoara au semnat o rezoluție conform căreia administrațiile locale din cele două orașe se angajează să lucreze pentru dezvoltarea unei zone metropolitane.

Semnarea documentului a avut loc la Timișoara, în urma dezbaterilor Conferinței „Dezvoltare metropolitană comună Arad-Timișoara” coordonate de Universitatea de Vest din Timișoara și în contextul lansării documentului strategic „România Competitivă”.

Conform rezoluției semnate de primarii Gheorghe Falcă și Nicolae Robu, administrațiile din Arad și Timișoara se angajează să lucreze la dezvoltarea metropolitană comună din punct de vedere economic, social și teritorial, având ca țintă atingerea unei populații de un milion de locuitori și creșterea calității vieții acestora.

„Pornind de la sinergiile posibile și de la setul de valori comune, tradiționale și moderne, identificate de organismele consultative ale celor două municipii, au rezultat beneficiile și avantajele pentru zona de dezvoltare metropolitană Arad – Timișoara. Astfel, se realizează «unitatea în diversitate» și crearea unui pol major de dezvoltare la nivel european. Relația partenerială prevede profilarea pe domeniul științei și tehnologiei, ca viitor brand al zonei de dezvoltare metropolitană comună Arad-Timișoara și specializarea inteligentă, valorificând avantajele competiționale ale Regiunii Vest, în acord cu Strategia Regională de Specializare Inteligentă“, se menționează într-un comunicat remis de organizatorii evenimentului de la Timișoara.

În documentul semnat de cei doi primari se menționează că reprezentanții autorităților locale ale celor două municipii vor depune toate diligențele pentru

integrarea priorităților zonei de dezvoltare metropolitană comună Arad-Timișoara în strategiile naționale, regionale, județene și locale, dar și pentru includerea și pregătirea unui proiect pilot de Investiții Teritoriale Integrate pentru ciclul financiar 2021-2027.

De asemenea, se vor face demersuri pentru alocarea de resurse din bugetul național (programe de asistență tehnică) pentru accelerarea implementării conceptului.

Un alt punct al rezoluției este corelarea priorităților de investiții strategice ale unităților administrativ-teritoriale cu obiectivele zonei de dezvoltare metropolitană comună, în baza unui plan de acțiune integrat.

Cele două administrații locale vor lucra și pentru elaborarea unui Master Plan pentru dezvoltarea zonei.

Vezi AICI textul rezolutiei

comentarii

One Comment

  • aradean batrin

    Sa fiu bine inteles:nu am nimic de spus privitor la relatia mai mult decit tensionata dintre cele doua orase si motivele care au determinat-o.Dar va rog sa va ginditi:cei doi primari viseaza la UN MILION DE LOCUITORI pentru “metropola” Arad-Timisoara cind indicele demografic general al Romaniei – dar si al Europei – este pe negativ de ani de zile si nu exista nici un semn ca ar urma sa fie mai bine!Utopia lui thomas Morus e floare la ureche pe linga gaselnita asta.Dar despre faptul ca Gheorghe Falca ar fi fost mai potrivit ca primar de Timisoara – la cit de mult s-a dovedit ca iubeste acel loc – nu mai e nevoie sa producem dovezi.Ma rog doar ca proiectul acesta sa nu insemne,printre altele,sfirsitul Aeroportului Arad,sfirsitul unor institutii de invatamint de toate gradele si disparitia notiunii de Arad!Iresponsabilitatea e la mare trecere printre “edilii”romani postdecembristi.Sa fim atenti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.