Ziarul electronic al arădenilor

Secţia TBC va fi mutată în cartierul Grădişte

IMG_7748Secția TBC din cadrul Spitalului Județean va fi mutată în noua clădire construită în cartierul Grădiște, a anunțat conducerea Consiliului Județean Arad.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a dispus, luni, începerea procedurilor de achiziţii a mobilierului şi realizarea de branşamente la utilităţi în vederea mutării secţiei TBC în noul imobil din cartierul Grădişte.

În cadrul unei şedinţe operative cu aparatul din subordine şi cu specialişti în domeniul medical, desfășurată luni, preşedintele Consiliului Judeţean a luat decizia utilizării spaţiului nou pentru destinaţia pentru care a fost construit.

Conform conducerii CJ Arad, mutarea secţiei TBC a fost blocată în urma iniţiativei de a reloca acolo secţiile de obstetrică-ginecologie şi neonatologie, însă, în cadrul şedinţei de luni, soluţia a fost considerată neviabilă.

„Noi plătim chirie, iar secţia TBC este în condiţii improprii, deşi avem o clădire nouă, care stă nefolosită. Este în interesul Aradului, al arădenilor, ca această secţie să fie mutată cât mai grabnic. Rezolvarea situaţiei de la TBC este una dintre priorităţile începutului meu de mandat. Ce s-a făcut bine înainte, trebuie să continue, iar greşelile trebuie corectate. Construirea noului imobil a reprezentat un efort considerabil al Consiliului Judeţean şi o iniţiativă necesară, ţinând cont de incidenţa afecţiunilor pulmonare în judeţul Arad şi de condiţiile existente acum în secţia veche”, a declarat Iustin Cionca.

Președintele CJ Arad a mai spus că, odată cu mutarea în noul sediu, „Aradul dobândeşte o unitate medicală modernă“.

„Consiliul Judeţean rezolvă una dintre deficienţele majore ale sistemului sanitar local“, a afirmat Cionca.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean a solicitat administratorului public un raport privind necesarul pentru întreţinerea spaţiilor de la Secţia de Obstetrică-Ginecologie, astfel încât, pe termen scurt, actul medical să poată fi desfăşurat şi acolo în condiţii cât mai bune.

„Pe termen lung, dorim să identificăm un  teren adecvat, cât şi resursele financiare necesare, pentru un nou Matern. Această nouă construcţie poate fi primul pas spre un spital nou, construit modular, aşa cum a fost identificat ca necesitate, în Strategia de sănătate din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad“, a mai afirmat Iustin Cionca.

Totodată, Cionca a solicitat aparatului de specialitate o evaluare a strategiei Spitalului Judeţean.

Astfel, în perioada următoare, Consiliul Judeţean va realiza o analiză a problemelor din sistemul medical arădean, pentru stabilirea priorităţilor.

Noua construcţie este ridicată pe un teren de aproape un hectar, situat la ieşirea din municipiul Arad, proprietate a Consiliului Judeţean.

Suprafaţa pe care a fost construită noua secţie este de 8.006 metri pătraţi, astfel încât aceasta să îndeplinească toate condiţiile pentru a fi autorizată şi clasificată.

Unitatea spitalicească va avea 112 paturi, din care 50 pentru pneumologie. Valoarea contractului pentru realizarea acestei secții a fost de 10.231.646 fără TVA, bani asiguraţi din fonduri ale Consiliului Județean Arad.

În prezent, secţia TBC funcţionează într-o clădire retrocedată, pentru care Consiliul Judeţean Arad plăteşte lunar chirie în valoare de 12.800 de lei către Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.