Ziarul electronic al arădenilor

Seară duhovnicească la Catedrala Veche din Arad

În seara zilei de joi, 23 noiembrie 2017, invitatul celei de-a 22-a seri duhovnicești organizate de către Asociația Ortodoxă ,,Calea Mântuirii” la Parohia Ortodoxă Română Arad-Centru, a fost Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Aflându-ne în Anul comemorativ dedicat Patriarhului Justinian și apărătorilor Ortodoxiei din timpul comunismului, Preasfinția Sa a susținut conferința cu titlul: ,,Caracteristicile mărturisirii credinței ortodoxe în anii comunismului și în lumea de azi”.

Pe lângă sublinierea caracteristicilor principale de mărturisire a credinței ortodoxe în acea vreme, Ierarhul a făcut apel la textele scripturistice care întăresc aceste mărturii: dragostea, speranța, răbdarea, curajul.

De asemenea, Preasfințitul Emilian a prezentat ascultătorilor câteva crâmpeie din viața și suferințele celor care au fost mărturisitori ai credinței în vremea comunismului, în special a  monahilor și monahiilor din câteva mănăstiri importante din Moldova, pe care i-a cunoscut personal și cu care a avut purtat nenumărate dialoguri.

Mare parte dintre aceste mărturii pot fi găsite în lucrarea Preasfinției Sale, intitulată: ,,Între Cruce și Înviere: file din istoria recentă a monahismului românesc”, tipărită la Craiova în acest an.

Întâlnirea de joi seara a avut două părți: prezentarea propriu-zisă a temei, urmată de un dialog pe baza întrebărilor puse de credincioși.

La final, Preasfințitul Părinte Emilian a transmis binecuvântarea părintească a Chiriarhului locului, și a urat celor prezenți cele de cuviință pentru această perioadă pregătitoare pentru marele praznic al Nașterii Mântuitorului Hristos.

Protos. Iustin Popovici

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.