Ziarul electronic al arădenilor

Sculptorul Florin Codre, obligat să monteze Monumentul Marii Uniri la Arad

Sculptorul Florin Codre este obligat, printr-o hotărâre judecătorească, să transporte și să amplaseze Monumentul Marii Uniri la Arad, în locul stabilit printr-un proiect de hotărâre, aprobat, luni, în Consiliul Local Municipal.

Consilierii locali municipali au votat în unanimitate proiectul de hotărâre privind stabilirea amplasamentului final al Monumentului Marii Uniri de la 1918, în zona din faţa Consiliului Judeţean Arad.

„În adoptarea locaţiei finale, aleşiilor locali li s-a cerut printr-o adresa oficială din partea Ministerului Culturii să ia înconsiderare atât diferenţa de costuri privind amenajarea zonei, cât şi timpii de execuţie a aplasării monumentului în cele două locaţii identificate:  Lacul Pădurice, respectiv zona din faţa Consiliului Judeţean Arad. Mai mult decât atât, prin intermediul aceluiaşi document primit de Primăria Municipiului Arad, în cursul serii de sâmbătă, 14 aprilie 2018,  Ministerul Culturii şi a Identităţii Naţionale a infomat municipalitatea că, prin hotărârea judecătorească definitivă a Tribunalului Bucureşti, autorul Florin Codre are obligaţia atât a realizării, cât şi a transportului şi amplasării monumentului la Arad“, se menționează într-un comunicat de presă remis de Primăria Arad.

Conform sursei citate, în data 10 aprilie 2018, Ministerul a solicitat artistului transportul monumentului la Arad, conform contractului şi hotărârii judecătoreşti. „Prin urmare, o recepţie a monumentului pe amplasamentul final va fi realizată la Arad. Prin aceeaşi adresă, Primăria Municipiului Arad a primit asigurări că alegerea oricăreia dintre cele două locaţii propuse nu influenţează în niciun fel contractul încheiat cu artistul Codre“, se mai menționează în comunicatul Primăriei.

„Nu puteam lua nicio decizie până nu primeam un astfel de răspuns ferm.  Astăzi am primit un acord al lor, noi nefiind parte în contract.  Până nu  aveam această confirmare nu puteam intra în Consiliul Local cu un proiect de hotărâre privind amplasamentul final al Monumentului Marii Uniri de la 1918”, a explicat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

Municipiului Arad îi revine obligaţia punerii în valoare a monumentului şi implicit a documentaţilor tehnico-economice aferente.

„Amenajarea unei piaţete în zona Consiliului Judeţean Arad se afla oricum în planul Primăriei Municipiului Arad“, se mai precizează în comunicatul de presă.

Prefectul județului Arad, Florentina Horgea, a participat, în cursul zilei de luni, la ședința Consiliului Local al Municipiului Arad, în cadrul căreia s-a stabilit ca Monumentul Marii Uniri să fie amplasat în proximitatea Consiliului Județean.

„Dincolo de orice, este, poate, o premieră în Consiliul Local Municipal Arad, faptul că toți consilierii au lăsat orgoliile deoparte și au votat în interesul Aradului, care merită acest monument, la 100 de ani de la Marea Unire”, a declarat prefectul județului Arad, Florentina Horgea.

Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de 24 de metri şi cântăreşte circa 150 de tone.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.