Ziarul electronic al arădenilor

Sculptorul Florin Codre nu vrea ca Monumentul Marii Uniri să fie amplasat în fața CJ Arad

Sculptorul Florin Codre nu dorește că Monumentul Marii Uniri să fie amplasat în fața sediului Consiliului Județean Arad, el afirmând că nu este de acord ca lucrarea sa să fie montată în locul stabilit de Consiliul Local Municipal.

Informația a fost făcută publică de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, care a avut o întrevedere cu Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, pe probleme legate de Centenar.

„Am aflat despre faptul că monumentul a fost recepţionat şi se găseşte depozitat în apropierea de Călăraşi, însă autorul acestuia nu este de acord cu locul care a fost stabilit de Consiliul Municipal pentru amplasare, adică în faţa Consiliului Judeţean Arad, instituţie care a reuşit să pregătească terenul pentru a se efectua această operaţiune. Mai mult, mi-a fost explicat faptul că, sculptorul Florin Codre are exprimări de genul: «Ridicaţi voi monumentul. Eu nu dau acordul pentru a fi amplasat în locul fixat de Consiliul Municipal Arad»”, a declarat Aurel Ardelean, într-un interviu transmis presei locale.

Ardelean a precizat că, din punct de vedere juridic, Ministerul Culturii – care la ora actuală este proprietarul Monumentului Marii Uniri – prin contractul făcut cu sculptorul, care a realizat lucrarea, trebuie să-l oblige pe acesta ca asistenţa artistică să fie asigurată obligatoriu de către sculptor, chiar dacă Ministerul va întreprinde demersurile pentru transportarea şi amplasarea monumentului la locul stabilit.

„S-a apelat la Oficiul de Drepturi de Autor a Ministerului Culturii, iar din partea Consiliului Local Arad s-a solicitat un Certificat de Urbanism pentru a fi demarate lucrările de amplasare ale monumentului. Aceste cheltuieli vor fi suportate de Ministerul Culturii prin fondurile primite, în urma rectificării bugetare, urmând ca, ulterior, artistul să fie dat în judecată pentru recuperarea sumelor“, a mai menționat Aurel Ardelean.

Preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad a explicat că prima etapă a acestor lucrări ar cuprinde montarea fundaţiei pe care va fi realizată amplasarea, iar în acest sens se derulează un proiect care priveşte structura amplasamentului, efectuându-se studiul geotehnic.

„Dacă lucrurile decurg în mod normal, până la sfârşitul lunii, acest studiu va fi realizat, după care Comisia de Inspecţii în Construcţii trebuie să avizeze acest proiect, iar apoi Ministerul Culturii va începe lucrările de amplasare cu banii primiţi în urma rectificării bugetare. (…) Dacă totul se desfăşoară conform previziunilor noastre, în cel mult o lună şi jumătate, sculptorul ar putea să înceapă lucrările de ridicare a monumentului pe amplasamentul sugerat de Consiliul Local Municipal Arad şi într-un timp foarte scurt să poată monta piesele componente ale Monumentului Marii Uniri“, a spus Ardelean.

Întrebat dacă există posibilitatea ca Monumentul Marii Uniri să nu fie amplasat la Arad înainte de 1 Decembrie, Aurel Ardelean a declarat: „Deşi este greu de crezut că nu se va realiza acest lucru, totuşi, având în vedere că serbările Centenarului sunt prelungite şi pentru anul viitor, dacă va exista o întârziere, ne dorim ca, în prima parte a anului viitor, să finalizăm acest demers grandios pentru oraşul şi judeţul nostru. De la cei doi interlocutori, am înţeles că Ministerul Culturii, prin reprezentanţi săi, a avut mai multe întrevederi cu domnul primar Gheorghe Falcă și s-a căzut de acord asupra unor probleme comune, iar municipalitatea arădeană depune toate eforturile pentru concretizarea acestui proiect“.

Monumentul Marii Uniri ce trebuia amplasat în Arad, în 2012, a fost comandat de Ministerul Culturii, care a plătit sculptorului Florin Codre 10 milioane de lei pentru lucrare.

Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de 24 de metri şi cântăreşte circa 150 de tone.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.