Ziarul electronic al arădenilor

Scrisoare deschisă adresată primarului Falcă

IMG_6684O arădeancă i-a transmis o scrisoare deschisă primarului Gheorghe Falcă în care îi solicită să rezolve problemele existente la Filarmonica de Stat din Arad.

De asemenea, autoarea scrisorii aduce mai multe acuze managerului Filarmonicii din Arad, Alin Văcean, care „jigneşte şi ia măsuri aberante“.

Vă prezentăm integral scrisoarea deschisă transmisă primarului Gheorghe Falcă.

Scrisoare deschisă, către primarul Aradului

„Domnule Primar, vine o vreme când toţi trebuie să dăm socoteală pentru ceea ce am făcut, sau n-am făcut, şi de cele mai multe ori nu vrem să ne recunoaştem greşelile, pentru că adevărul doare cel mai tare.

Da, adevărul doare şi ne face vulnerabili, mai ales atunci când credem că suntem cei mai tari, cei mai în măsură, „să tăiem şi să spânzurăm“ pe oricine şi orice în jurul nostru.

Te duci la om în casă (FILARMONICĂ), ai pregătită “securea războiului” şi mai ai pretenţia de respect? Dacă vrei să fii respectat, fii tu primul care respectă! Cine te primeşte cu braţele deschise când, din start, reduci posturi, laşi oamenii cu ochii-n soare şi nu ai răbdare să-i asculţi? Dar când eşti obişnuit cu monologul nu mai accepţi dialogul, nu mai ai răbdare să-i asculţi pe alţii.

Domnule Primar, FILARMONICA este a Aradului, a arădenilor. Aţi întrebat pe-un arădean ce părere are despre această problemă? Dialogul, despre cultură, cu oamenii din oraşul nostru a avut loc vreodată?

Eu cred că nu, pentru că, atunci, aţi şti că arădenii sunt iubitori de cultură şi nu agrează artificialul din betoanele gri ale noilor construcţii, care nu au nici în clin nici în mânecă cu arhitectura oraşului, iubesc natura şi detestă “crimele” asupra copacilor şi a spaţiilor verzi din parcuri. Arădenii iubesc muzica bună, muzica clasică. Dar nu aveţi de unde să ştiţi pentru că nu umblaţi pe la concerte.

De ce alte oraşe ca: Sibiul, Oradea, Braşovul, care n-au avut Filarmonică, au ştiut să-şi rezolve problema acestei instituţii şi noi care avem Filarmonică, o clădire monument, cu acustică specială, să nu fim în stare (să nu vrem) s-o susţinem?

Umblu de mulţi ani la concerte, în ultimul timp am observat tot mai puţini oameni în cor şi orchestră ,multe figuri noi.

Dacă bugetul Primăriei are şi capitolul “cultură” de ce să aduci mereu alţi oameni, cărora să le plăteşti diurna, cazarea, onorarii etc, pe nişte posturi pe care s-ar putea angaja oameni stabili, profesionişti.

E nevoie de explicaţia managerului, care înaintea concertului, în loc să prezinte programul spectacolului, ţine să precizeze cât de scump este totul.

Ce mă interesează pe mine, spectator meloman, care-mi plătesc abonamentul (biletul) pentru concert? Eu nu vreau să ştiu “amănuntele” astea pe care trebuie să le rezolve managerul, că doar de aceea e plătit.

Noroc că filarmoniştii (instrumentişti corişti, dirijori) îşi iubesc meseria, respectă publicul şi concertele sunt de calitate, pentru că se străduiesc să răspundă cu seriozitate publicului, care vine în fiecare joi, dornic de muzică bună.

Profesioniştii, oamenii Filarmonicii, până când să mai suporte jignirile şi ironiile managerului, care nu ştie ce şicane să le mai facă? De ce-l mai ţineţi la cârma unei instituţii culturale de prim rang, dacă el nu-i în stare, nu face faţă obligaţiilor, ba mai mullt “mănâncă”, inutil, din buget, pe amenzi şi procese?

Nu ştie să se poarte, jigneşte şi ia măsuri aberante, strică imaginea Filarmonicii, ba chiar şi a d-voastră care-l susţineţi.

Daţi mai multă atenţie oamenilor şi veţi primi respectul care văd că vi-l doriţi!

Filarmonica este a arădenilor şi doar ei pot decide în legătură viaţa ei, d-voastră sunteţi doar un slujbaş în slujba cetăţenilor şi ca atare fiţi mai umil, mai binevoitor, mai ferm, în rezolvarea acestei probleme şi mai ales în relaţiile cu oamenii!

Renunţaţi la monolog şi participaţi la dialog! ORAŞUL ARAD MERITĂ MAI MULTĂ ATENŢIE şi FILARMONCA trebuie să devină ceea ce a fost, O INSTITUŢIE EMBLEMATICĂ A ARADULUI!“.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.