Ziarul electronic al arădenilor

Scrisoarea co-preşedintelui PNL Alina Gorghiu, adresată premierului

gorghiu„Domnule Victor Ponta,

Am decis să vă transmit acest mesaj public pentru a trage un ultim semnal de alarmă asupra unei situaţii deosebit de grave în care se află principala instituţie a democraţiei din România.

Parlamentul este, aşa cum bine ştiţi, la un nivel de credibilitate inacceptabil de redus pentru o democraţie solidă. Explicaţiile acestui eşec sunt numeroase şi sunt rezultatul unui proces îndelungat, dar acest fapt nu ne scuteşte de responsabilitate pe noi, liderii politici de astăzi.

Cetăţenii şi-au pierdut încrederea în Parlament pentru că simt că cei pe care i-au votat pentru a da legi în interesul public au abdicat de mult de la această menire, pentru a sluji obiective înguste, adeseori pe căi ilegale.

Mulţi români consideră că parlamentarii sunt o clasă privilegiată în raport cu ceilalţi cetăţeni. Oamenii nu pot înţelege de ce legiuitorii nu sunt egali cu cei care i-au ales. Este cu atât mai greu de explicat de ce parlamentarii se bucură de protecţie în faţa justiţiei, când asupra multora dintre ei planează suspiciuni grave de corupţie.

Nu putem ignora faptul că Parlamentul a devenit în ultimul timp o piatră de încercare a luptei pentru consolidarea domniei legii în România. Este paradoxal şi regretabil că tocmai cei care sunt chemaţi să dea legi drepte în folosul public sunt percepuţi ca un obstacol în calea statului de drept.

Această situaţie, nefericită şi periculoasă deopotrivă, constituie un handicap al României, fapt remarcat de partenerii noştri din Uniunea Europeană şi Statele Unite. Declaraţiile oficialilor din aceste ţări sunt fără echivoc: Parlamentul României nu trebuie să mai fie o piedică în calea funcţionării justiţiei!

Parlamentul, că oponent al Justiţiei, este în mod evident nu doar o temă pe agenda societăţii româneşti, ci şi un subiect care pune România într-o situaţie jenantă în raport cu celelalte democraţii din spaţiul euro-atlantic.

Este inacceptabil că progresele incontestabile pe care le-a făcut România pentru consolidarea statului de drept să fie umbrite de aceste derapaje ale Parlamentului.

Am convingerea, domnule prim-ministru, că sunteţi conştient de toate aceste realităţi pe care vi le-am prezentat. Ceea ce nu înţeleg este de ce nu doriţi să faceţi nimic pentru a le corecta.

Aveţi la îndemână, încă de anul trecut, şansa de a sprijini adoptarea unui proiect de lege care ar simplifica radical procedura prin care deputaţii şi senatorii pot răspunde solicitărilor justiţiei. Aţi putea răspunde, astfel, convingător celor care vă acuză că mimaţi lupta anticorupţie şi apetitul pentru integritate.

Încă din data de 24 iunie 2014, PNL a depus acest proiect care prevede aprobarea în 48 de ore a cererilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor pentru care s-a început urmărirea penală.

Am cerut sesiune extraordinară pentru aprobarea acestui demers, am susţinut necesitatea lui la consultările realizate de preşedintele Iohannis cu partidele parlamentare de la începutul acestui an. Din păcate, partidul pe care îl conduceţi a aplicat toate strategiile posibile pentru a duce acest proiect într-un punct mort şi, în final, la uitare.

La fel ca în campania electorală de anul trecut, aţi ales să ignoraţi subiectul integrităţii. Continuaţi să faceţi acest lucru şi astăzi, pentru a vă salva diverşi colegi de partid de confruntarea cu justiţia. Consideraţi în mod greşit că puteţi abate atenţia românilor de la acest subiect incomod, anunţând grăbit reduceri de taxe şi impozite.

Într-o logică strâmbă, asmuţiţi instinctul oamenilor de a trăi mai bine asupra dorinţei lor de dreptate.

Am crezut că lecţia pe care v-au dat-o românii la alegerile prezidenţiale v-a făcut să renunţaţi la încercarea de a cumpăra şi nu de a convinge, de a mima şi nu de a face. Din păcate, am realizat că asemenea strategii falimentare au rămas principalele arme din arsenalul dumneavoastră politic.

Deşi sunt extrem de sceptică în privinţa sincerităţii angajamentului PSD în favoarea integrităţii şi a statului de drept, situaţia în care se regăseşte astăzi instituţia parlamentară mă obligă să vă solicit să nu vă mai opuneţi proiectului de lege privind simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor aflaţi în cursul urmăririi penale.

În acest fel, aţi face un serviciu imens Parlamentului, României şi… chiar propriului dumneavoastră partid. I-am putea scuti pe români de spectacolele jenante din Parlament, în care ale îi stabilesc dacă unii cetăţeni sunt ‘mai egali’ decât alţii în faţa legii.

Am putea, totodată, să le dăm membrilor Legislativului responsabilitatea propriei opţiuni, votând la vedere în asemenea cazuri.

Domnule Prim-Ministru, proiectul legislativ propus de PNL este o soluţie de sistem. În lipsa acestui proiect, vom continua să ne confruntăm cu situaţii care vor nemulţumi profund societatea românească.

Preconizez că spre două astfel de situaţii ne îndreptam chiar zilele care urmează, când în plenul Senatului se va da votul pentru aprobarea cererilor de arestare a colegilor dumneavoastră de partid, domnii Dan Şova şi Darius Vâlcov.

Chiar dacă parlamentarii PNL vor vota la vedere pentru încuviinţarea solicitărilor justiţiei, ştim că ne vom lovi de opoziţia parlamentarilor PSD care, camuflaţi în spatele votului secret, vor bloca din nou bunul mers al justiţiei.

Vă atrag atenţia că un asemenea deznodământ va avea ca efect adâncirea faliei dintre Parlament şi cetăţeni, putând determina o criză politică majoră. De asemenea, credibilitatea României în fata partenerilor săi din UE şi NATO va avea din nou de suferit, alimentând discursul celor care se opun accederii ţării noastre în spaţiul Schengen.

Faţă de cele prezentate mai sus, vă solicit, domnule prim-ministru, să cereţi public parlamentarilor dumneavoastră să voteze la vedere în favoarea solicitărilor justiţiei în cazul domnilor Şova şi Vâlcov. De asemenea, solicităm PSD să nu mai blocheze adoptarea proiectului legislativ iniţiat de PNL privind simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor în cursul urmăririi penale.

Demersul nostru este motivat de necesitatea consolidării instituţiilor democraţiei şi statului de drept şi de imperativul apărării prestigiului şi imaginii României în faţa partenerilor săi din Uniunea Europeană şi NATO.

Alina Gorghiu“

comentarii