Ziarul electronic al arădenilor

Scriitori de peste hotare, invitaţi la „Discuția secretă“

Afis_ds3Scriitori din mai multe țări vor fi prezenți la ediția din acest an a Festivalului internațional de literatură „Discuția secretă“, care se va desfășura la Arad, în perioada 9-12 iunie.

Evenimentul, ajuns la cea de-a treia ediție, este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad, directorul manifestării fiind Cătălin Lazurcă.

La ediția din acest an a festivalului vor fi prezenți scriitori din România, dar și din Statele Unite ale Americii, Republica Moldova, Irlanda și Ungaria.

„Elementele de noutate ale acestei ediţii sunt numărul mai mare de scriitori invitaţi de peste hotare – opt, incluzându-i aici şi pe cei din Republica Moldova, o secţiune dedicată traducătorilor de literatură – realizată în colaborare cu Artlit (Asociaţia Română a Traducătorilor Literari) şi un moment muzical special – sâmbătă seara, la Teba, de la ora 23.00, concertul Mes Quins, formaţia electro-punk a scriitorului Silviu Gherman şi a compozitorului Ovidiu Chihaia”, a precizat Cătălin Lazurcă.

Acesta a mai adăugat că nucleul organizatoric a rămas acelaşi, scriitorii membri ai grupării «Discuţia secretă» realizând selecţia de gust a invitaţilor.

Printre invitaţi se află autori cu volume laureate ale celor mai prestigioase premii literare ale anului: Ionelia Cristea, Vasile Dan, Vlad Drăgoi, Ştefan Manasia etc. Totodată, spun organizatorii, s-a reluat o formulă de selecţie testată la ediţia de anul trecut, prin care scriitori (re)invitaţi au propus la rândul lor alte nume: Philip O. Ceallaigh, vine însoţit de prozatorul texan Greg Baxter, poetul bostonian Ben Mazer, de poetul şi eseistul Thomas Graves, iar David Berman a ţinut neapărat să-l revadă pe Dan Sociu.

„O astfel de formulă e un fel de dovadă a prestigiului pe care «Discuția secretă» o are între alte manifestări de gen, scriitorii fiind bucuroși să revină la un festival cu o formulă de organizare prietenoasă și relaxată, să recomande festivalul unor alți prieteni scriitori, perpetuând o reputație excelentă și un mit literar incipient: dacă vii la festival, există mari șanse ca, în anul următor, să primești un premiu literar și, în general, «să te lovească succesul» (Marius Chivu, Dilema Veche). Doar un exemplu grăitor pentru prestigiul «Discuției secrete»: scriitorul maghiar Attila Bartis și-a amânat plecarea în Indonezia, unde beneficiază de o bursă de creație, pentru a reveni la Arad“, se menționează într-un comunicat al organizatorilor.

Scriitori invitați:

Ben Mazer, Thomas Graves, Philip O Ceallaigh, Attila Bartis, Greg Baxter, David Berman, Romulus Bucur, Cezar Paul-Bădescu, Vasile Dan, Vlad Drăgoi, Dan Sociu, Andrei Dósa, Gheorghe Schwartz, Silviu Gherman, Ovidiu Chihaia, Alex Cosmescu, Ștefan Manasia, Andrei Mocuța, Ioan Matiuț, Veronica D. Niculescu, Gheorghe Mocuța, Bogdan Coşa, Ionelia Cristea, Mihai Duțescu, Andrei Doboş, Victor Țvetov, Ciprian Șiulea, Bogdan Perdivară, Ionuț Chiva, Sorin Gherguț.

Vezi AICI programul festivalului

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.