Ziarul electronic al arădenilor

Satul Regal de la Săvârșin, deschis pentru public

_N2A1384Satul Regal de la Săvârșin ar putea fi deschis pentru public, începând de anul viitor, când va putea fi vizitat și parcul regal.

Informația apare pe site-ul Casei Regale, unde se menționează că, miercuri, s-au împlinit 15 ani, de când Regele Mihai s-a întors la Domeniul Regal de la Săvârșin.

„Aniversarea de cincisprezece ani găsește Domeniul Regal Săvârșin cu multe proiecte în plină derulare. Există speranțe ca, la 10 mai 2017, Satul Regal (partea de la intrarea pe domeniu) să fie deschisă publicului. Odată cu aceasta, Parcul Regal ar putea fi și el vizitat, după un program stabilit pe ore și pe zile, în perioada mai-octombrie a fiecărui an“, conform site-ului Casei Regale.

Potrivit sursei citate, Satul Regal (ansamblul de clădiri și curtea de la intrarea pe domeniu) a fost restaurat în mare parte, având acum curtea pavată cu granit și șase din cele opt clădiri complet refăcute, cu materialele și metodele epocii: Casa Musafirilor, Muzeul Regal al Automobilului, Casa Intendentului, Casa Tehnică, Centrala Termică și Spălătoria-călcătorie.

Au rămas încă de restaurat Magazinul de suveniruri (fosta Casă Electrică) și Casa Ceaiului. În parcul regal a fost restaurat Micul Pavilion și Grajdul Vechi, două construcții care datează, după toate probabilitățile, din anii 1780.

„Un amplu proces de refacere a parcului regal a fost început, în anul 2015, sub conducerea profesorului universitar doctor Florin Stănică, prorectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Proiectul este de lungă durată și minuțios. Înlăturarea copacilor și a plantelor care au crescut spontan, precum și punerea la loc a speciilor rare, dispărute din cauza necunoașterii sau a nepăsării din ultimele decenii necesită răbdare, erudiție și, mai ales, o înaltă responsabilitate.

Principesa Moștenitoare Margareta dorește să ducă mai departe, cu aceeași rigoare și minuțiozitate a detaliului, renovarea completă a Satului Regal, care va cuprinde și Muzeul Regal de Artă Contemporană, construcția Oranjeriei și a Micii Biserici în parcul regal, restaurarea Casei Grădinarului și a Casei Stuparului, precum și reconstrucția celor patru case țărănești, aflate acum într-un avansat proces de deteriorare“, scrie romaniaregala.ro.

foto: romaniaregala.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.