Ziarul electronic al arădenilor

S-au împlinit 165 de ani de la concertul lui Franz Liszt la Arad (GALERIE FOTO)

O placă memorială a fost dezvelită, marți, în locul în care, în urmă cu 165 de ani, compozitorul și pianistul maghiar Franz Liszt a concertat la Arad.

Ceremonia de dezvelire a plăcii memoriale de pe faţada hotelului „Ardealul“, a avut loc în ziua şi la ora la care s-au împlinit 165 de ani de la concertul susținut la Arad de Liszt.

Popasul şi concertul muzicianului

Muzeograful Gheorghe Săbău a făcut un scurt istoric al vizitei la Arad a muzicianului maghiar, vizită relatată presa din acea perioadă.

Franz Liszt a ajuns la Arad cu diligenţa, în seara zilei de 7 noiembrie 1846, caii fiind duşi în manejul care a fost amenajat în clădirea de pe strada Mihai Eminescu, în care a funcţionat cinematograful „Mureşul“. 

„Liszt a fost întâmpinat la Arad cu entuziasm, cu coruri care au intonat imnuri, o fanfară a Infanteriei din Cetatea Aradului şi o orchestră populară care l-a întâmpinat chiar în camera de hotel. A doua zi, în 8 noiembrie 1846, Liszt a susţinut concertul de la Arad, acompaniat de orchestra Infanteriei din Cetatea Aradului. Nu se cunoaşte exact unde a avut loc concertul, în holul hotelului sau într-o sală de la capătul clădirii hotelului. Concertul, în care s-au interpretat 8 piese muzicale, s-a bucurat de un succes enorm, chiar dacă 6 dintre piese nu au fost compoziţiile lui Liszt”, a spus Gheorghe Sabău.

Din presa acelor vremuri se mai ştie că, după concert, Francz Liszt şi-a petrecut după-amiaza la patru familii din Arad, unde a fost invitat la masă.

Franz Liszt a locuit în hotelul „Crucea Albă”, care astăzi se numește „Ardealul“, şi a fost în balcon când orchestra amatorilor de muzică l-a ovaţionat, cântând pe stradă, în faţa clădirii.

Concertul lui Liszt a fost repetat două zile mai târziu, în sala Primăriei vechi din Arad, când pianistul maghiar a concertat în scopuri caritabile, banii obţinuţi din vânzarea biletelor fiind donaţi fostului Conservator de muzică din Arad.

În sala de festivități a hotelului au mai concertat, pe lângă Franz Liszt (1846), Johann Strauss-fiul (1847), Johannes Brahms (1879), Pablo Casals (1912) și alții.

Aradul, pe harta muzicală europeană

Viceprimarul municipiului, Levente Bognar, a menționat cu ocazia dezvelirii plăcii memoriale că, luna trecută, Aradul a sărbătorit „Ziua Franz Liszt”.

„Am dezvelit această placă memorială pentru a evoca momentul de acum 165 de ani, pentru a ne bucura de faptul că Franz Liszt, exact în aceeaşi zi, şi la aceaşi oră, acum 165 de ani, a concertat în acest loc. Pianul la care a concertat Liszt este în holul Palatului Cultural din Arad. Aradul, în momentul respectiv, a fost pe harta muzicală europeană”, a spus Levente Bognar.

La rândul său, directorul Filarmonicii de Stat din Arad, Alin Văcean, a vorbit despre activitatea marelui muzician.

„Franz Liszt, pe lângă faptul că a fost un pianist extraordinar, care făcea să fremete pianele, iar claviaturile cădeau înfrânte sub greutatea degetelor sale, a fost şi un compozitor excellent, ale cărui opus-uri dau şi în ziua de astăzi muzicologilor multe bătăi de cap. A prefigurat profilul intelectualului modern, al secolului al XX-lea. A fost un vizionar. Faptul că a concertat la Arad, plasează oraşul nostru în rândul oraşelor selecte din Europa acelor vremuri”, a afirmat Alin Văcean.

Franz Liszt sau Liszt Ferenc s-a născut în 22 octombrie 1811, în localitatea Raiding, situată în partea maghiară a fostului Imperiu Austriac, astăzi Burgenland, Austria.

(text&foto: actualitati-arad.ro)

AICI FOTO DE LA DEZVELIREA PLACII MEMORIALE

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.