Ziarul electronic al arădenilor

Românii pot vota cântece reprezentative pentru ţara noastră, pentru Cartea de cântece a UE

Românii pot vota, începând de vineri până pe 16 septembrie, cele şase cântece care vor reprezenta România în prima carte de cântece a Uniunii Europene.

Până în prezent, 65.000 de persoane din 26 state şi-au votat favoritele, România fiind cea de-a 27-a ţară a Uniunii Europene care votează.

„Cântăreţii de cor români din Asociaţia Naţională Corală din România şi studenţii şi profesorii de muzică de la trei conservatoare, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj-Napoca şi Facultatea de Muzică a Universităţii Transilvania din Braşov, au nominalizat 54 de cântece din care românii îşi pot vota favoritele“, se arată într-un comunicat transmis de The European Union Songbook Association.

Printre cele 54 de cântece româneşti nominalizate pentru care românii pot vota se află unele tradiţionale precum „Ciocârlia“, „Aseară ţi-am luat basma“ şi „Somnoroase păsărele“, dar şi contemporane – „Amintire cu haiduci“ de Vali Sterian şi „Ploaia care va veni“, de Pasărea Colibri.

Potrivit sursei citate, s-au decis şase categorii de cântece de către 17 academii din 14 state membre: „Cântece de dragoste“, „Natura şi Anotimpuri“, „Libertate şi Pace“, „Cântece Populare“, „Cântece despre credinţă“ şi „Cântece pentru copii“.

Iubitorii de muzică din România vor putea decide care sunt cele şase cântece care ar trebui să reprezinte ţara noastră, votul urmând să se facă online în limba română pe www.eu-songbook.org, unde se găsesc şi cântecele nominalizate.

Cei doi editori ai Songbook UE din România sunt: Grigore Culdalbu de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi asistent universitar Alexandra Belibou de la Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania din Braşov.

„Cartea de Cântece a UE este un proiect democratic de pionierat, fără pereche, iniţiat de o organizaţie non-profit, fără nicio legătură politică sau financiară cu Bruxelles. Cartea de Cântece a UE combină spiritul naţional cu gândirea europeană, iar acest fapt a reuşit în mod surprinzător să aducă laolaltă politicienii danezi de la extrema stângă până la cei din extrema dreaptă“, a declarat Jeppe Marsling, fondatorul şi preşedintele The European Union Songbook Association, citat în comunicat.

Când cele 27 de sesiuni naţionale de votare vor fi încheiate, redactorul muzical italian Francesco Cali va strânge cele 162 de partituri muzicale, care vor fi traduse în limba engleză de către traducători calificaţi.

Prima Carte de cântece a UE va aduna 162 de cântece atât în limba de origine, cât şi în limba engleză, alăturat, iar publicarea acesteia este programată de Ziua Europei, pe 9 mai 2020. Eventualul profit obţinut în urma primei publicări va fi utilizat la finanţarea unei a doua versiuni, în toate cele 24 de limbi oficiale în Europa, în aşa fel încât toţi cetăţenii UE să poată cânta cele 162 de cântece în limba lor maternă.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.