Ziarul electronic al arădenilor

Românii, interesaţi dacă senatorii merg la muncă şi cât câştigă

senatDin cele peste 1.000 de solicitări primite, în 2015, de Senatul României, în baza legii privind accesul la informaţii de interes public, 91% au venit din partea unor persoane fizice, şi doar 9% din partea persoanelor juridice, interesul reprezentându-l prezenţa senatorilor la muncă, cuantumul indemnizaţiilor şi deplasările externe.

În anul 2015, s-au înregistrat la Biroul relaţii publice al Senatului României un număr total de 1.055 solicitări, potrivit unei statistici a instituţiei.

Din totalul solicitărilor, un număr de 143 au fost cereri scrise (14% din numărul total de cereri) şi 912 au fost solicitări verbale (86% din numărul total de cereri).

De asemenea, raportat la categoriile de solicitanţi, din totalul de 1.055 cereri, 958 cereri au fost adresate de către persoane fizice, ceea ce reprezintă 91% din numărul total al acestora, în timp ce numărul solicitărilor adresate de către persoanele juridice a fost de 97, reprezentând un procent de 9% din numărul total al cererilor.

Solicitările scrise au vizat în special informaţii privind activitatea legislative. Astfel, 38 de cereri au fost făcute pentru aflarea stadiului unor iniţiative legislative, precum etapele parcurgerii procedurii parlamentare, vot, stenograme şi alte informaţii privind procesul legislativ.

59 de cereri în baza accesului la informaţii de interes public au vizat activitatea senatorilor.

Cei care au transmis astfel de solicitări au dorit să afle evidenţele privind senatorii pe circumscripţii electorale, reglementările privind birourile senatoriale din circumscripţiile electorale, date de contact ale aleşilor, dar şi prezenţa senatorilor la lucrările Senatului şi indemnizaţiile şi alte drepturi ale acestora.

Un alt domeniu de interes l-a constituit structurile Senatului şi activitatea acestora. Astfel, cererile au vizat informaţii privind parcul auto, utilizarea mijloacelor auto, cheltuieli cu deplasarea în străinătate, cheltuieli cu deplasarea internă, cheltuieli privind cazarea senatorilor, cheltuieli cu dotarea birourilor senatorilor, execuţia bugetară, achiziţii publice, în acest sens fiind transmis un număr de 22 solicitări.

Din totalul de 143 de solicitări scrise, 8 cereri au fost rezolvate partial, întrucât nu toate informaţiile solicitate au avut legătură cu activitatea Senatului, 8 cereri au fost direcţionate către alte instituţii, 4 cereri făceau referire la informaţii inexistente, în timp ce 4 cereri făceau referire la informaţii exceptate de la liberul acces la informaţiile de interes public.

Toate celelalte 119 cereri au fost soluţionate favorabil, potrivit statisticii Senatului.

De asemenea, în cursul anului 2015 s-a înregistrat o reclamaţie administrativă cu privire la modalitatea în care Biroul relaţii publice a răspuns cererilor formulate în baza Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, aceasta fiind soluţionată în favoarea instituţiei.

Nu a fost înregistrată pe rolul instanţelor judecătoreşti nicio plângere.

Peste 1000 de persoane au accesat informaţiile de la punctul de informare – documentare din interiorul Senatului.

sursa: news.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.